Enligt uppgifter kommer ett nytt kommunalt bad i förorten att frångå hygienreglerna om att inte tillåta bad för den som är fullt påklädd. Vad har fått ansvariga att ändra sitt ställningstagande i motsatt riktning? Det frågar Peter Wallmark (SD), gruppledare i Stockholms stadshus.

DEBATT. Det nya badet på Järvafältet, Järvabadet, är snart klart för invigning enligt Stockholm Direkt. Naturligtvis är det glädjande att staden satsar, men det är flera saker som skaver.

Att satsa på ett nytt bad när staden redan har ett antal badanläggningar som är i mycket dåligt skick med beräknade renoveringskostnader som uppgår till många milijarder, är ingen hållbar politik. Eriksdalsbadet och Husbybadet som endast är 20 år gamla är i så dåligt skick att det kommer att kosta hundratals miljoner att renovera. Eriksdalsbadet har till och med bassänger som saknar tätskikt!

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är väldigt ”stolt över att ha byggt ett bad som är så pass inkluderande – vem som helst är välkommen”.

Betyder det att bara vissa har tillgång till stadens andra badanläggningar, eller vad menar Wedin?

Wedin är stolt över att kunna erbjuda en härlig och inkluderande mötesplats under sommarmånaderna. Menar han att det är inkluderande att det är tillåtet att bada med kläderna på? Inkluderande för vem?  

Vad händer med den kvinna eller flicka som vill bada med vänner i badkläder på en anläggning där det inte är tillåtet att bada med kläderna på, när det nu finns ett alternativ? Hur mycket kemikalier behövs det för att rena när de badande badar påklädda? Och hur bra är det för miljön?

Dusch innan bad och badkläder på är vad som gäller på stadens badanläggningar. Vad har fått ansvariga att ändra sitt ställningstagande i motsatt riktning? Samma regler borde gälla på alla stadens badanläggningar, oavsett vilka regler vi kommer överens om.

Om man verkligen menar allvar med att man arbetar med integrationen får ett bad som det här motsatt effekt. Den bakvända integrationen knaprar nu på kanten av kakan. Ser vi inte upp är det snart bara smulor kvar.

Peter Wallmark (SD)
Gruppledare i Stockholms stadshus