Turkiets avvisande av Jimmie Åkesson kan komma att få storpolitiska konsekvenser. Turkiet visar sin totalitära sida, något som demokratiska krafter i Europa tar avstånd ifrån.

När det gäller diskussionen på hemmaplan finns egentligen inget mer att säga om att Jimmie Åkesson idag avvisats från den islamiska regimen i Turkiet, än vad EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD) framför på Twitter.

Det finns inga substantiella invändningar att göra mot att Jimmie Åkesson åkte till Turkiet för att informera de berörda migranterna som förmodligen fått felaktiga beskrivningar om vad Europa och Sverige klarar av.

Storpolitik utanför ankdammen

För dem som inte fastnar i larviga påhopp som innebär stöd till totalitära Turkiet finns viktiga principiella och diplomatiska invändningar att reflektera över.

”Åkessons resa går från pr-stunt till europeisk storpolitik”, kommenterar Viktor Barth-Kron i Expressen. ”Det är något särskilt med att Turkiet vidtar sådana här åtgärder mot en ledande politiker från ett EU-land.”

Det kan få diplomatiska konsekvenser och agerandet sätter ljuset på att Turkiet fängslar journalister och oppositionella.

”Turkiet måste leva upp till krav på yttrandefrihet” – 2016

”EU har ett mycket nära samarbete med Turkiet och det här är något som normalt inte händer, åtminstone inte i demokratier”, säger Barth-Kron.

De som tycker det var bra av Turkiet att agera diktatoriskt mot Åkesson, kommer förmodligen att få äta upp det. Exempelvis har S-ministern Anders Ygeman (S) visar igen att han inte är vuxen uppgiften att sitta i regeringen.

Åter har Åkesson avslöjat både farlig antidemokratisk islamism ute i världen och Socialdemokratisk ovärdighet här hemma.