Medierna har dragit ner på nyhetsrapporteringen om skjutningar. Men tre skottlossningar ägde rum från söndag eftermiddag till måndag kväll.

Det handlar om två skjutningar i Stockholm och en i Göteborg.

Minderårig skottskadad i Dalen

Strax innan kl 19 på måndagskvällen fick polisen larm om skottlossning i bostadsområdet Dalen i Enskede, söder om Stockholm. 

– Vi åkte till platsen och påträffade en minderårig pojke, sannolikt skottskadad, säger presstalespersonen vid Stockholmspolisen till Expressen som sätter rubriken, ”Smällar har hörts i södra Stockholm”. 

Polisen misstänker mordförsök och sökte efter misstänkta i området. Polisen sökte av brottsplatsen med specialtränad vapenhund. 

– Vi har avsatt resurser för att hålla förhör med vittnen, söka efter gärningsperson eller personer, säkra förundersökningen i form av beslag och spårsäkring och annat som är av vikt för förundersökningen, säger talespersonen. 

Man sköts i benet i Hässelby

I Hässelby gård i nordöstra Stockholm sköts en man i benet på söndagseftermiddagen. Mannen var vid medvetande när polisen hittade honom i en lägenhet och han fördes till sjukhus.

– Det är inte bedömt som livshotande skador, säger vakthavande befäl vid polisen till Aftonbladet som inte döljer att det handlar om skottlossning i rubriken men gör endast en kort notis. Att bli skottskadad i Sverige är numera ingen större nyhet.

En förundersökning om mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel har inletts.

Skottlossning i Göteborg

På söndagseftermiddagen inledde polisen en förundersökning om försök till mord efter skottlossning vid Axel Dahlströms torg i Högsbo i Göteborg.

– Jag kom körande i min bil när någon började skjuta, sen ser jag en kille ligga på marken, säger Petra som larmade polisen om händelsen till SVT.

Hylsor har hittats på platsen, men i nuläget finns inga uppgifter om huruvida någon har skadats.

– Vi har konstaterat att det har inträffat en skottlossning, det går inte att säga så mycket mer nu, säger vakthavande befäl.

– Jag såg en kille ligga på marken. Strax efter det kommer hans kompis på en elsparkcykel och släpar upp honom, och de försvinner iväg, säger hon.

En bil ska ha lämnat platsen i samband med händelsen, men vilken eventuell koppling den har till skottlossningen är i nuläget oklart.

På måndagsmorgonen var det fortfarande ingen som hade sökt vård efter skjutningen, uppger polisen.