Sverige har sämre beredskap mot pandemi sedan totalförsvaret avvecklades

Av Redaktionen

16 mars 2020

Under det kalla kriget hade Sverige ett totalförsvar med sjukhus och utrustning för krig och katastrofer. Men allt avvecklades – bland annat 600 respiratorer som nu skulle kunna rädda liv under coronapanemin. 

Under 1990-talet avvecklade Sverige totalförsvaret och därmed också världens modernaste krigssjukvård. Den bestod av 35 fältsjukhus i armén och 15 marina stridssjukhus. Varje fältsjukhus hade sex operationssalar och intensivvårdsavdelning med 18 respiratorer. Allt var nedpackat, mobilt och kunde snabbt installeras i uppblåsbara plasttält som bildade ett sjukhus med egen elförsörjning och värme, rapporterar Mikael Holmström i DN.

1991 deltog Sverige med ett sådant fältsjukhus i Kuwaitkriget. Men elva år senare, när regeringen 2002 ville utlova detsamma inför Irakkriget tvingades försvaret meddela regeringen att alla fältsjukhus avvecklats.

– Fältsjukhusen var en fantastisk resurs. Man investerade miljarder i dem. Men allt det slängde man på soptippen eller skänkte bort till andra länder. Inget sparades, säger Sten Lennquist, pensionerad professor i katastrofmedicin till DN.

Försvarsmakten tvingades bygga upp viss fältsjukvård igen i samband med att Sverige skulle leda militär stridsgrupp inom EU 2008. I dag finns två kompanier med 16 intensivvårdsplatser. Men försvaret har ingen information om hur snabbt kompanierna skulle kunna hjälpa till med vården av covid-19-patienter.

Populärt