Eftersom det inte finns munskydd i lager inom svensk sjukvård får personalen använda inkontinensskydd som mask. Och ansvariga regioner har cyniskt nog sänkt kraven på skyddsutrustning. Plötsligt ska munskydd inte behövas. 

Sverige har ett av världens högsta skattetryck. Men den sjukvård vi betalar för har inga lager av munskydd till personalen. Den som har minsta lilla sunda förnuft kan räkna ut att om en pandemi slår till runt om i världen, kanske det blir många som samtidigt beställer munskydd, skyddshandskar, visir, plastrockar, handsprit med mera. Och att leveranstiderna därför blir långa och man står utan när smittan ska hanteras.

Men har svenska sjukvårdsbyråkrati eller Socialstyrelsen tänkt den tanken? Nej. Pengarna har gått till genuskurser och annat politiskt korrekt som inte räddar några liv i akuta lägen. De tycks tänka som så: kris och katastrofläge…? Kan det uppstå i Sverige??? Svaret från ansvariga svenska politiker och myndigheter har varit ett rungande: nej!

Det finns visserligen något som heter Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där den välkände socialdemokraten Dan Eliasson är generaldirektör. För honom och hans myndighet är partibok viktigare än att hålla beredskap för kriser. När det brann sommaren 2018 var det Polen och andra länder som skickade brandbilar, manskap och utrustning. För i Sverige avvecklar vi beredskapen. MSB sysslar med… genusforskning. 10 miljoner läggs exempelvis på att prata om maktförhållanden mellan män och kvinnor vid brand.

Inkontinensskydd som munskydd, sopsäckar som skyddskläder

Och nu rapporteras alltså: Inkontinensskydd används som munskydd. Det råder stor brist på alla former av sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning inom vården. Nu är det inte bara mindre enheter, utan även Södersjukhuset i Stockholm, som tillverka egna visir. LSS-boende i staden förbereder personalen på att använda inkontinensskydd som ansiktsmask.

Och de ansvariga? Ja, de hittar nu på uppgiften att munskydd inte behövs. Simsalabim! Problemet löst! Varför ska vårdpersonal som behandlar virussjuka skydda sig?!?! Det måste vara en rysk påverkansoperation om att corona smittar!

Inom kommunala omsorgen tillverkas skyddskläder av sopsäckar.

Sverige är ett u-land i beredskap

Offentliganställda kan snart gå klädda i svarta sopsäckar. Som om vi vore ett svältande land i Afrika.

Aldrig har väl Leif Östlings fråga, ”vad fan får jag för pengarna?” varit mer aktuell än nu.

Och jag hoppas svenska väljarkåren börjar skärskåda partierna som låtit miljarderna rulla till struntsaker medan man misskött kärnuppgiften för staten: att hålla beredskap för att kunna skydda medborgarnas liv och hälsa vid kris och katastrof.