På torsdagskvällen publicerade Jimmie Åkesson tal till nationen via sociala medier. Nära en halv miljon har tittat. Kommentarerna från tittarna kan räknas i tusental.

Tillsammans som en nation. Tillsammans som en familj, sa Jimmie Åkesson när han höll ett 18 minuter långt tal till nationen. Det publicerades på torsdagskvällen på YouTube, Facebook och Instagram.

– Sverige genomgår nu en av de värsta kriserna i modern tid, tusentals svenska liv riskeras att släckas och vår ekonomi skakar i sina grundvalar. Det gör mig förbannad att vår sjukvårdspersonal saknar rimlig skyddsutrustning, att vårt lands beredskap är så pass eftersatt, att vi knappt klarat oss några dagar innan lagren gapade tomma. Men den tiden att vara förbannad, är inte nu.

– Vi kommer att ta oss igenom det här. Det är ett allvarligt läge, men vårt land har stått inför svåra prövningar förr, och vi har klarat det. Det kommer att vara tufft, det kommer att vara kämpigt. Vi må vara ett litet land, men vi är en stor nation. Men vi kommer att klara det. Det kommer att krävas uppoffringar, men vi kommer att gå igenom det här, tillsammans som en nation, tillsammans som en familj.

Över tusen kommentarer från tittarna

Över tusen tittare och lyssnare har kommenterat i social medier under torsdagskväll och fredagsmorgon. Här är ett urval.

– Varför sänds inte detta på tv istället? Mycket bättre!

– Detta skulle sändas i TV!!!

– De mest mogna argument samt resonemang kring ämnet från någon av partiledarna. Bra sagt Jimmie.

– Precis, vi måste planera för det värsta, även vi hoppas på det bästa. Helt riktigt!

– Om något gott kunde komma ur detta elände vore att staten helt slutar att stötta totalt onödiga saker och en skattar folket för sin kärnuppdrag att ge säkerhet o trygghet.

– Jag tycker nog att detta är ett RIKTIGT tal till nationen, till skillnad från Löfvens tal som jag inte ens vill kommentera. Misstagen som begåtts är extrema och det kommer vi alla att få surt betala för.

– Bra sagt! Vi behöver sluta lägga pengar på utländska intressen av alla sorters (själv invandrare men Sverige är mitt hem och det gör ont att se det förfalla). Globalisering är vår undergång.

– När krisen kommer är det vart land för sig själv. Det här visar vad EU faktiskt är värt.

– Det här är värdigt att kallas tal till nationen!

– Äntligen ett tal som är realistiskt.

– Om inte regeringen drar in allt bistånd för att rädda Sverige så blir jag så arg att jag nästan är villig att börja jobba svart bara för att jag vill visa att detta är allvar, man skänker inte bort mångmiljardbelopp i svenskars skattepengar och sedan skänker bort dom i en kris som denna. Fortsätter dom med det så vill jag inte betala skatt längre.

– Riktigt bra sagt, speciellt det med biståndet reagerade jag väldigt positivt på.

– Helt rätt, inte en krona ska lämna Sverige i dessa kristider.

– Jimpa 4 president!

– Du är inte alarmist på något sätt, du är människa precis som jag och känner på samma sätt som mig: att min regering ska se till att jag och du i en pandemi är till alla medel skyddade till livet.

– Om samhället var rustat och organiserat innan, skulle vi klarat oss fint utan import av varor som vi kunnat fixa själva, garanterat.

– Nu finns det bevis för att 55 riksdagsmän kan styra landet ! Avsätt övriga omedelbart !

– Politikeradeln måste avskaffas. Politiker ska göra ett bra jobb FÖR folket, lyckas dom inte skall dom ut, och ut permanent.

– Hahaha, vafan är de här, tror han att han är statsminister…

– Jimmie Åkesson verkar vara den enda rationella partiledaren i Sverige.

– Tror att Sossarna är livrädda för att plundringen av landets resurser skall komma i dagen vilket det riskerar att göra nu.

– Väldigt bra tal! Äntligen säger jag bara! Jimmie som statsminister säger jag bara!

– Fy fan va patetiskt SD:s partiledare är!! Tal till nationen… men teve ville väl inte ha honom babblandes, så då fick han ju lägga upp en egen liten video på Youtube.

– När jag lyssnar på Jimmie Åkesson får jag en känsla av att vi kanske kan rädda det här vänsterblivna landet ändå.