Slöseriombudsmannen har släppt en bok som samlar hundratals exempel på hur kommuner, stat och regioner slösar med våra skattepengar.

Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas förening, har samlat mängder med talande exempel på hur våra skattemedel egentligen används av politiker och myndigheter.

Han har samlat det i en bok, Slöseriet med dina skattepengar : 258 exempel som du inte vill betala för (Ekerlids, 2020).

På Twitter listas några av alla dessa märkliga sätt som skattepengarna förbrukas. De talar för sig själva.

1. Kommunalt bolaget i Sundsvall anlitade ett medium för att undersöka om det finns spöken i Stadshuset. Bolaget betalade 2 500 kronor plus moms för sessionen – men vad resultatet blev och hur man tänkt använda uppgifterna har ingen kunnat svara på.

2. Det kostar lika mycket att sitta i fängelse som att bo på Grand Hôtel. Under 2017 var den genomsnittliga kostnaden för en fängelseplats 3 609 kronor per dygn. Det är dubbelt så mycket som i Danmark eller Finland och över tre gånger mer än genomsnittet i Europa.

3. Uppsala betalade 12 miljoner för en självlysande soffa som placerades på torget bakom Åhléns.

4. Svenska kommuner köpte 90 ton issmältningsmedel för 15 miljoner kr. Det visade sig vara vanligt vägsalt till ett värde av 100 000 kr, alltså mindre än 1 procent av vad kommunerna betalade.

5. Borlänge la 270 000 kr på att utforma en ny logga, den ser ut exakt som den gamla förutom att den nya är svartvit

6. Göteborg leasade 3 799 st telefoner av den då två år gamla modellen Iphone 6, för 18 216 kr styck. Totalt landade notan på ca 69 miljoner kr.

7. Stockholm betalade ca 1 miljard för att utveckla en it-baserad skolplattform som inte fungerar som den ska. Det är mer än den satellit som Indien satte i omloppsbana runt planeten Mars för några år sedan kostade.

8. Eskilstuna byggde en rullstolsramp vid ett fornminne, men eftersom rampen blev för stor och förstörde kulturmiljön fick den rivas innan den blivit färdig. Notan hamnade på 5,6 miljoner.

9. Tierp la 20 miljoner på att bygga Nordens största crosshall som nu står helt oanvänd men ändå kostar en halv miljon om året. Samtidigt planerar de att släcka ner två tusen lyktstolpar för att få ekonomin att gå ihop.