Nya riktlinjer försvårar nu än mer att anhålla unga misstänkta, exempelvis de som utför sadistiska ungdomsrån. Polisen är starkt kritiska.

Istället för att göra det lättare att gripa, anhålla, häkta och döma yngre gärningsmän, har det blivit ännu svårare sedan nya riktlinjer fastställts under den nuvarande S-regeringen.

Poliser och åklagare vittnar om ökade problem i brottsutredningar när den misstänkte rånaren är unga.

I kvällens Uppdrag granskning i SVT berättar en civilspanare om hur han följer efter ett gäng som angriper en ensam kille, trycker upp honom mot väggen och muddrar honom. De börjar sedan slå honom med knytnävar mot huvudet.

Rån bevittnat av polis – ändå inte ens förhör med gärningsman

Civilspanaren avbryter rånet och griper den gärningsman som slår. Han är 15 år och misstänks för rånförsök och blir körd till polisstationen. Men åklagaren fattar beslutet att släppa den misstänkte. Förhör uteblir.

–  I det här fallet gjorde väl jag den bedömningen att han var så pass ung och dessutom var identifierad, säger den aktuelle chefsåklagaren och hänvisar till Riksåklagarens riktlinjer från 2017 som reglerar hur man får frihetsberöva unga som misstänks för brott.

Brottslingar skyddas av nya riktlinjer

Både polisens ungdomsgrupper och åklagare är kritiska mot de nya riktlinjerna som tillkommit under justitieminister Morgan Johansson (S).

–  De här riktlinjerna tycker jag begränsar en. Därför att jag är väl av den uppfattningen att man i större utsträckning ska kunna behandla de här på ett mer, så att säga normalt sätt, säger chefsåklagare.

Över fyra månader efter rånet har den misstänkte 15-åringen ännu inte hörts.

–  Det är ju helt värdelöst. Sedan vet jag faktiskt inte varför han inte är hörd, om det bara är så att det har fått ligga åt sidan för att det är annat som är mer prioriterat, säger utredningsansvarig polis i Nordöstra Göteborg.