I detta poddavsnitt har vi ett exklusivt samtal med Jimmie Åkesson om Turkietbesöket, skälen till resan, vad som hände och vad budskapet var till migranterna som vill in i Europa.

Det har ju fått stor uppmärksamhet att Jimmie Åkesson hölls kvar av turkisk polis så att han missade planet hem, efter att han träffat migranter vid turk-grekiska gränsen. Vi frågar honom om allt kring resan.

Här några smakprov på vad Åkesson säger i podden.

– Vårt budskap till migranter i Turkiet var egentligen inget annat än vad företrädare i EU sagt, och även vad företrädare för den svenska regeringen säger. Men sedan säger man i nästa andetag att asylrätten ska värnas. Det där går ju inte ihop, säger Jimmie Åkesson.

– Man kan inte värna asylrätten och samtidigt säga ’Kom inte till Sverige’.

– Tar man sig till den svenska gränsen och säger ’asyl’, då ska man ju med deras resonemang bli prövad. Och då har vi 2015 här igen.

– Man talar med kluvna tungor.

– Om budskapet från den svenska regeringen är att man inte vill se dessa migranter på den turkiska sidan komma till Sverige, då är det väl bra att tala om det för dem på plats.

– Morgan Johansson hävdar att Sverige inte är en magnet, men Sverige är en magnet. Det fick jag klart för mig när jag var i Turkiet.

– Och då är det väl schysst att säga det, vi har ingen kapacitet att hjälpa er i Sverige, konstaterar Åkesson i podden.

Medverkande: Erik Dahlin (programledare), Dick Erixon (Samtiden) och Linus Bylund (Sverigedemokraterna) samt Jimmie Åkesson (gäst).

Du kan få lite nyheter om kommande poddar på Samtidigtredaktionens speciella Facebook-sida. Nu finns vi även på Instagram.

Har du kommentarer du tycker är konstruktiva, eller vill föreslå ämnen att ta upp, mejla oss på: samtidigt@samtiden.nu

För dig som inte vill använda Spotify finns podden också att lyssna på hos Anchor.fmiTunes/podcaster eller Google podcasts.