Turkiet har fått många tiotals miljarder kronor sedan 2016. Och nu ska man få mera. Efter ett fyra timmar långt videomöte mellan Erdogan och EU-ledare på tisdagen har mer humanitärt stöd till Turkiet utlovats.

Det väckte stor förstämning bland EU:s regeringschefer när den turkiske presidenten öppnade gränsen mot Grekland nyligen. Man befarade en ny våg av hjälpsökande migranter och ett liknande läge som 2015.

Den gången slöt EU ett avtal som lovade 60 miljarder kronor till Turkiet om man minska trycket mot EU genom att hålla sina gränser stängda. Eftersom Turkiet inte uppfyllt alla villkor, bland annat om ökad respekt för mänskliga rättigheter, är hittills hälften utbetalt.

Erdogan hotar nu EU med nya migrantströmmar om EU inte betalar ut mer, även om Turkiet inte håller sin del av avtalet.

”Angela Merkel har meddelat turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att hon är villig att öka EU:s fonder i syfte att finansiera migrationernas uppehälle i Turkiet, om Ankara stoppar tusentals migranter att försöka ta sig över gränsen in till Grekland”, rapporterar Deutsche Welle.

Erdogans taktik fungerar

Erdogans maktspel går ut på att pressa Bryssel att betala mer till Turkiet för att undvika en ny migrationskris i spåren av striderna i Idlib-provinsen i norra Syrien.

Medan Idlib och gränskrisen toppade dagordningen för tisdagens videomöte, kom ledarna också överens om att de inte skulle förlora mer tid i de fördröjda samtalen om tullunion mellan EU och Turkiet, förklarade Angela Merkel inför reportrar efter videomötet.