Det är inte vice statsminister Isabella Lövin (MP) som kliver in som tjänstgörande statsminister om Stefan Löfven (S) blir sjuk. Det är istället Morgan Johansson (S) som övertar Löfvens arbetsuppgifter.

Den något förvirrande ordningen beror på att Isabella Lövin har fått den juridiskt sett meningslösa titeln ”vice” statsminister. Hon är alltså inte utsetts till ”ställföreträdande” statsminister, som är den juridiska termen som gäller enligt Regeringsformen (kap 6, 10 §).

Eftersom Lövin bara är ”vice” är det istället det statsråd som suttit i regeringen längst som är  ställföreträdande statsminister och därmed tar över rollen om Stefan Löfven blir sjuk.

Och det statsråd som har flest år i regeringen är justitieminister Morgan Johansson (S) som var folkhälsominister i Göran Perssons regering 2002-2006.

Det politiska spelet i att använda den innehållslösa termen ”vice” statsminister är typisk socialdemokratisk maktpolitik. På detta sätt uppnåddes den mediala bilden av att Miljöpartiet har en stark position i regeringen, när det i själv verket är så att Socialdemokratin sett till att behålla statsministerposten också om Stefan Löfven blir sjuk.