Att Sverigedemokraterna ”inte skulle tas i med tvång” var en felaktig strategi, erkänner förre partiledaren Mona Sahlin i ny bok. Socialdemokraterna förstod inte varför väljarna gick till Sverigedemokraterna.

I valrörelsen 2010 ägnade Mona Sahlin mycket tid åt att kräva Fredrik Reinfeldt på svar om Moderaterna verkligen inte tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. De båda partiledarna tävlade om vem som kunde ta tydligast avstånd från Sverigedemokraterna.

– Vi lade den där bekväma stenen framför oss och så sade vi ”SD” och så spottade vi. Det var fegt gjort. Vi förde nästan ingen debatt om varför Sverigedemokraterna var så vidriga att de inte skulle tas i med tång, utan det var bara en het potatis som kastades mellan de båda statsministerkandidaterna. Det var fegheten, säger nu Mona Sahlin till intervjuboken ”In klampar Jimmie” av journalisten Pontus Mattson.

I boken intervjuas ledande politiker som varit med under de tio år som gått från att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen och hade stöd av mindre än fyra procent av väljarna, till att partiet idag tävlar om att vara landets största parti i opinionsmätningarna, rapporterar Expressen.

Han frågar dem hur detta varit möjligt? Hur har Sverigedemokraterna kunnat växa så fort och varför har de andra partierna inte lyckats stoppa dem?

Pontus Mattsson har också intervjuat statsvetare, fackföreningsledare och opinionsbildare och de som lämnat sina gamla partier för att ansluta sig till Sverigedemokraterna. Vad är det som har lockat dem?

Boken kommer ut i bokhandeln under april.