Regeringens webbsändning live fungerade inte från presskonferens om Coronaviruset med krishanteringsrådet. I Rosenbad är beredskapen uppenbarligen helt obefintlig för snabbinkallade presskonferenser.

KOMMENTAR. Via SVT:s sändning kunde man följa presskonferensen på måndagskvällen där svaren från statsminister Stefan Löfven och övriga ministrar och myndighetschefer om Coronaviruset var svävande.

”Vi tittar på”, var ett vanligt svar, särskilt från Dan Eliassons sida. Han hade för dagen inget förslag om armband, ”Snälla smitta inte”, med sig till presskonferensen. (Skulle ju annars kunnat vara en uppföljning på hans rikspolischefsåtgärd mot sexualbrott: tusentals armband som tjejer skulle bära, med uppmaningen ”Tafsa inte”.)

Socialstyrelsen har tidigt hemligstämplat beredskapsnivån och på presskonferensen presenterades bara de formella regelverk som gäller. Ingenting om hur många sjukvårdsplatser som skulle kunna användas om det blir en större spridning än man hoppas.

På journalistfrågor svarar Folkhälsomyndighetens chef att man räknar med att ett hundratal personer insjuknar. Inte mer. Huruvida det är detta som är den tillgängliga beredskapen, framgick inte.

På rak fråga till statsminister om han bedömer att beredskapen är god, svarade Löfven undvikande. ”Beredskap finns på myndigheterna”, svarade han.

Statsministern har alltså ingen egen bedömning, utan skjuter ansvaret ifrån sig redan innan det blivit någon kris.

Denna pressträff måste varit ett av de mest inkompetenta krisberedskapsövningarna som hållits i Sveriges moderna historia.