Många har kritiserat att vårdpersonal som jobbar över drabbas av p-böter. Nu har fastighetsägaren beslutat att vårdpersonal framöver ska slippa böter.

På grund av coronaviruset är arbetsbelastningen hög inom vården. I fredagskväll hade Malin Lägerud jobbat ännu ett långt pass om 12 timmar på Karolinska sjukhuset i Huddinge och skulle äntligen få åka hem. Då möttes hon av en parkeringsbot på vindrutan, rapporterar Aftonbladet.

– Jag blev frustrerad och ledsen och tänkte ”Är det detta vi kommer stå inför?”. Vi står inför en situation där vi inom kort kommer gå in i kris och alla medarbetare kan komma att behöva jobba 12-timmarspass. Är det då parkeringsböter vi ska vara oroliga för? Vi kommer inte ens ha bilen i åtanke, säger hon.

Malin Lägerud berättar att en kollega vid Karolinska i Solna råkat ut för samma sak dagen innan och dessutom haft sin bil parkerad på personalparkering. Malin tycker att det borde finnas undantag för vårdpersonal under dessa omständigheter.

Det av Region Stockholm ägda fastighetsbolag Locum uppger att man från och med nu kommer vara tillmötesgående om vårdpersonal får parkeringsböter.

– Vårdpersonalen gör ett fantastiskt arbete, speciellt i dessa svåra tider. I de fall personal får p-böter på grund av förlängd arbetstid ska de höra av sig till Apcoa parkeringsbolag, som är operatör för parkeringarna på sjukhusen inom Region Stockholm. Vi kommer att se till att dessa parkeringsböter skrivs av, säger Åsa Berg, kommunikationschef på Locum.

Locum uppmanar vårdpersonal att kontakta parkeringsbolaget så att de kan avskriva böterna.