Medicintidskriften Eurosurveillance publicerar idag en studie som visar att hälften av de som testade positivt för covid-19 på kryssningsfartyget Diamond Princess inte fått några symptom alls, inte minsta förkylning.

Av de 634 fall av coronasmittade ombord på kryssningsfartyget utmed Japans kust förra månaden, har 328 inte uppvisat några symptom på sjukdom. Det testades totalt 3.063 personer på skeppet, rapporterar studien enligt Bloomberg.

Utfallet stämmer överens med vad ett växande antal forskare misstänker, dvs att en betydande andel av de personer som smittas av covid-19 inte får några symptom.

Forskarna bakom studien analyserar nu vad detta kan innebära för smittspridningen.

Dödligheten kan vara som en vanlig influensa

Andra har studerat hur stor dödligheten har varit bland de passagerare som smittades ombord. Science News konstaterar att beräkningar från London School of Hygiene and Tropical Medicine visar att dödligheten är 0,9 procent, alltså något över en vanlig säsongsinfluensa där dödligheten brukar vara 0,1-0,7 procent. Och som i alla andra rapporter är det de äldsta som drabbas hårdast.

Om dessa data samkörs med statistik från Kina faller dödligheten till 0,5 procent. Då skulle covid-19 vara som en vanlig säsongsinfluensa när det kommer till dödlighet. Eftersom viruset är nytt och vi är tidigt i pandemin kan utfallet bli värre, som att inkubationstiden kan vara lång för vissa personer. Men nivåerna det handlar om är ändå fördelaktiga, säger forskarna.