I fredags tillträdde Greklands första kvinnliga president, Ekaterini Sakellaropoulou. Den tidigare domaren lovade i installationstalet att landets gränserna ska försvaras.

Ekaterini Sakellaropoulou föddes 1956 i Thessaloniki och utbildade sig till jurist i Aten och Paris. Hon gjorde sedan karriär som domare, och utsågs 2018 till den första kvinnliga presidenten i Greklands Högsta domstol.

Parallellt har hon undervisat på juristlinjen i miljörätt och deltagit i miljöstudier om bostadsutveckling, fysisk planering och vattenresurshantering.

I januari nominerade konservative premiärministern Kyriakos Mitsotakis henne till ny president, och hon fick 261 av totalt 294 röster, 89 procent, när det grekiska parlamentet höll omröstning.

Den grekiske presidenten är statschef, landets överbefälhavare och godkänner formellt parlamentets lagar, men har i praktiken mest en ceremoniell funktion.

När Sakellaropoulou i fredags tillträdde sin nya post sa hon att grekerna måste ”avvisa aggressionen från dem som försöker påverka vår nationella suveränitet genom att använda mänskligt lidande”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sakellaropoulou svor sedan en helig ed i parlamentet inför ärkebiskop Ieronymos, ledaren för den ortodoxa kyrkan i Grekland, och lade en krans vid den okände soldatens grav, landets främsta militära monument.