Det råder politisk enighet i Grekland om att stänga gränserna och avvisa alla asylsökande. Man befarar en invasion av migranter från Turkiet sedan president Erdogan öppnat gränsen mot Europa.

– Vårt nationella säkerhetsråd har fattat beslutet att öka insatserna för avskräckning vid våra gränser maximalt. Från och med nu accepterar vi inga nya asylansökningar på en månad. Vi åberopar artikel 78.3 i EUF-fördraget för att säkerställa fullt europeiskt stöd, meddelade Greklands konservativa premiärminister Kyriakos Mitsotakis i går kväll.

Han varnar alla migranter som försöker ta sig in i Grekland från Turkiet.

– Försök inte komma in i landet olagligt, ni kommer att vändas tillbaka, säger han.

För detta framförs kritik mot Grekland, men även grekiska socialdemokrater sluter upp bakom regeringen.

– Jag ber mina EU-kollegor om solidaritet. Anklagelserna mot grekisk polis och regering är vilseledande och tar inte upp de verkliga problemen. Som grekisk socialdemokrat kan jag inte acceptera att bli uppläxad av dem som aldrig delat gräns med Turkiet, skriver EU-parlamentarikern Eva Kaili på Twitter.

Greker befarar ”invasion”

Åtminstone 600 migranter anlände från den turkiska kusten till de grekiska öarna Lesbos, Chios och Samos under bara några timmar på söndag morgon, enligt grekisk polis.

– Det här är en invasion, sade Giorgos Karampatzakis, borgmästare i småstaden Marassia nära floden Evros enligt YLE.