Egentligen är det för tidigt att börja analysera och fördela skuld i coronapandemins spår. Men det är lätt att hålla med om att Kina borde be världen om ursäkt för sin urusla och farliga djurhållning.

Ett nytt diplomatiskt bråk har uppstått mellan Kina och Sverige. Sedan Kina i en statskontrollerad tidning förra helgen kritiserade den svenska bekämpningen av covid-19 har förre EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, som nu är ordförande i tankesmedjan Frivärld, skrivit att ”Kina borde be världen om ursäkt för coronapandemin”.

Den alltid lättstötta kinesiska ambassaden i Stockholm har gått till motattack. ”Vi fördömer starkt hans löjliga ord, och uttrycker tydligt motstånd mot Expressens publicering av ett sådant uttalande”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Kina agerar oansvarigt

Men givetvis har Hökmark rätt. Kina borde be världen om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från dem. ”Det kinesiska kommunistpartiet vill fly all typ av ansvar för epidemins utbredning. En usel djurhållning och undermålig livsmedelsstandard, tillsammans med rädsla för diktaturens makt och en tystnadskultur, är det främsta skälet till att världen i dag brottas med en pandemi”, skriver Hökmark.

”Det är inte Sverige eller Europa som är problemet. Det är Kina.” 

Hökmark lägger till: ”Och det är Kina som med hjälp av sin ekonomiska kraft systematiskt hotar demokratiska länder för att destabilisera och tysta kritik.”

Globaliseringen gör oss sårbara

Det är en korrekt beskrivning som vi behöver dra konsekvenser av, när den nu pågående pandemin bemästrats. Och då ta in i vårt tänkande och politiska ställningstaganden att Kinas ytterst omoraliska och ohälsosamma agerande gör oss i Sverige sårbara. Samt att Kina bara är ett exempel. Vi måste inrikta oss på att minska globaliseringens allt mer synbart negativa sidor.

Vi kan i framtiden inte vara alltför tungt ekonomiskt beroende av något enskilt ickedemokratiskt land i omvärlden.