Ytterligare gränspersonal har skickats från Frontex till Grekland för att hjälpa landet att stoppa migranter från Turkiet. EU erbjuder också 21 000 kronor till de migranter som återvänder till sina hemländer från de överfulla lägren på de grekiska öarna.

Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, skickar ytterligare 100 personer till Grekland för att stärka och upprätthålla gränsen mot Turkiet, rapporterar Greek Reporter.

Därmed uppgår styrkan till omkring 500 man från olika EU-länder för att hjälpa till att hantera den spända situationen vid gränsen mot Turkiet. 

Efter krisen 2015 har en beredskap av gränspoliser upprättats som snabbt kan placeras ut, och från denna beredskapspool har vi rekryterat personal till Grekland, både vid land- och havsgränserna, säger talesperson vid Frontex till Deutsche Welle.

EU: s medlemsländer har också åtagit sig att förse Grekland med ”mer teknisk utrustning inklusive båtar, ett sjöfartsövervakningsflygplan samt fordon utrustade för nattpatrullering” för snabbt ingripande vid maritima gränser i Egeiska havet, rapporterar Le Figaro.

Återvandringsbidrag

Ett annat åtgärd från EU:s sida för att försök att lätta på trycket i Grekland är att erbjuda bidrag till migranter som befinner sig i de överfulla lägren på de grekiska öarna för att återvända hem.

En migrant som frivilligt lämnar lägren kan få 21 000 kronor – mot tidigare 4 000 kronor. Erbjudandet gäller under en månad och bara de migranter som kom dit före den 1 januari, rapporterar SVT.