I en skamlig kapitulation från ansvarstagande har EU och dess medlemsländer misslyckats med att ge medicinsk assistans och stöd till Italien under deras kris. Nu rycker Kina ut istället, rapporterar Foreign Policy.

Hela Italien är satt i karantän. Skolorna är stängda, fotbollsmatcher uppskjutna och restaurangbesök förbjudna i ett försök att bromsa smittspridningens snabba framfart över landet. Bara livsmedelsbutiker och apotek har tillåtelse att hålla öppet.

”Man skulle kunna tro att andra EU-länder skulle ge landet hjälp och skicka sina italienska vänner några viktiga leveranser av nödvändig utrustning, särskilt eftersom italienarna har bett om det. De har inte skickat någonting”, skriver tidskriften.

EU och medlemsländernas ”skamliga brist på solidaritet” med italienarna sätter fingret på ett större problem: Vad skulle EU och dess medlemsländer göra om något av dem drabbades av en ännu större kris?

Foreign Policy hänvisar till då EU:s center för kriskoordination hjälpte till att rekvirera brandbilar och brandflyg från ett flertal EU-länder till Sverige sommaren 2018 för att bekämpa de stora okontrollerade skogsbränderna som härjade.

Men förra månaden, då Italien vände sig till samma center för kriskoordination med anledning av covid-19 för att vädja om medicinsk utrustning, hände ingenting. Hittills har inte ett enda EU-land skickat någon utrustning till Italien.

”Det är en tragedi för ett land med över 20.000 smittade och 1.441 döda fram till 14 mars, och där sjukvårdspersonal arbetar under svår brist på utrustning.”

EU sviker Italien igen

Det är inte första gången EU sviker Italien. Under den första migrationsvågen 2015 tog Tyskland och Sverige emot många migranter, men när en ny våg av migranter sökte sig över Medelhavet till Italien 2017 fick Italien ingen hjälp.

– Coronaviruset är en kris liknande migrationskrisen. Länder som inte är omedelbart drabbade är inte villiga att hjälpa till, säger Maurizio Massari, Italiens ambassadör i EU. ”Olika länder har olika risker. Italien anser att coronaviruset är ett globalt och europeiskt hot som behöver ett europeiskt svar, men andra länder ser det inte så.”

Kina griper in och hjälper Italien

Medan EU går i baklås i kristid, rycker en tvivelaktig räddare ut till Italiens hjälp. 12 mars landade ett kinesiskt flygplan i Rom med medicinska experter och 31 ton med medicinsk utrustning inklusive skyddsutrustning för intensivvård. Därefter har också kinesiska lastbildar anlänt till Italien med hundratals lådor medicinsk utrustning. Det var mindre volym än kommunistregimen lovat Italiens utrikesminister Luigi Di Maio, men två dagar senare var resterande volym på väg.

EU lovar runt och håller tunt

”Europas själviskhet är moraliskt beklaglig, och den är oklok, eftersom elände älskar sällskap. Ett kämpande Italien kommer också att dra ner sina europeiska vänners ekonomier. Och det kalla svaret på Italiens talan pekar på en större fråga: Hur skulle europeiska allierade svara vid kris ännu mer förödande än coronaviruset – säger ett massivt cyberattack som slår ut makten under en längre tid?”, frågar Foreign Policy .

Eftersom Italiens allierade visar att de inte går att lita på i svåra kriser kan det innebära att landet i ökad utsträckning vänder sig till Kina. Italien har redan inlett samarbete om infrastruktur med Kina, något som kritiserats av andra inom EU.