Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att Grekland ska öppna gränsen och låta miljontals migranter söka sig upp genom Europa.

Sedan Turkiet började uppmana de miljontals migranter som finns i landet att ta sig till Europa eftersom Turkiet öppnat gränserna från sin sida, har tiotusentals människor samlades vid gränsen till Grekland. För att stoppa en ny migrantvåg har Grekland stärkt gränsbevakningen.

Detta upprör den turkiske presidenten. I ett tv-sänt tal riktade Erdogan på söndagskvällen krav på Grekland.

– Hallå Grekland! Jag vädjar till er, öppna portarna ni också och frigör er från denna börda, säger han enligt SVT.

– Låt dem ta sig till andra europeiska länder.

Migranter från Afghanistan mer än från Syrien

Antonius Avgerinos, ordförande för grekiska Röda Korset, konstaterar när han gör en överblick av vilka som väntar vid gränsen, att det numera mestadels handlar om migranter som har givit upp sina hemländer av ekonomiska skäl.

– Det övervägande antalet kommer från Afghanistan, följt av Pakistan. Och det finns även många afrikaner där, framför allt från Etiopien, Marocko och Algeriet, säger Avgerinos enligt Nyhetsbyrån.

Avgerinos konstaterar också att belastningen på den inhemska befolkningen ökar, att även om grekernas vilja att hjälpa till ännu finns där. Ju fler migranter som släpps in, desto större blir belastningen på grekerna själva. Det skapar oro. Framför allt blir toleransen mot marockaner och algerier allt lägre, då det inte handlar om krigsflyktingar. I synnerhet på en ö som Lesbos, som idag har nästan lika många migranter i läger som grekiska invånare på ön.