Straffen fördubblas för stölder, inbrott och bedrägerier som kan anses ha samband med coronaepidemin. De som stjäl handsprit ska få fängelse. Danmark tolererar inte kriminalitet under samhällskrisen.

De nya danska lagförslagen ska hanteras skyndsamt av Folketinget och träda i kraft redan denna vecka.

– Regeringen tänker slå hårt ner på dem som utnyttjar epidemin till kriminalitet, sa Nick Hækkerup under en presskonferens på onsdagen enligt DK.

– Vi tolererar inte kriminalitet mot samhället som nu är sårbart, tillägger han.

Straffen fördubblas alltså för stölder, inbrott och bedrägerier som kan anses ha ett samband med coronaepidemin.

Detta beror på att myndigheterna i Danmark kunnat se en våg av brott som begåtts under den tid då landet varit drabbat av smittan.

Handsprit och annan viktig utrustning har stulits på sjukhusen, och ett ökande antal bedrägerianmälningar indikerar att brottslingar försöker sko sig på den oro som finns i samhället.

Förslaget handlar också om ekonomisk brottslighet i företag. Den som missbruk av de hjälppaket som regeringen lanserat för att lindra krisen.

Om företagen fuskar med hjälp blir straffen fyra gånger så hård som normalt.

Jurister har gått ut och kritiserat åtgärderna som man inte tror är effektiva. Men justitieministern avvisar kritiken.

– Jag tror att signalen kommer att vara märkbar och ha effekt på en del, säger han.

Det har sedan den 1 mars anmälts 45 fall av bedrägerier som en följd av coronakrisen meddelar Rigspolitiet. Man nämner att en verksamhet lurades att betala 125.000 danska kronor i tron att köpte munskydd.

Lagen om de skärpta straffen upphör automatiskt om 12 månader.