I natt höll Nevada val om vem som ska bli Trumps motståndare i höstens presidentval. Socialisten Bernie Sanders vann stort och har därmed tagit en tydlig ledning i de tre första delstaterna.

Det blir allt svårare för Demokratiska partiets etablissemang att stoppa Bernie Sanders från att ta hem nomineringen. När hälften av rösterna räknats, har han vunnit över 46 procent av partisympatisörernas stöd, medan tvåan och trean, Joe Biden och Pete Buttigieg kommer långt efter med bara 19 respektive 15 procents stöd.

I Nevada finns många väljare med rötterna i Latinamerika och de tycks till stor del röstat på Bernie Sanders. Han har medvetet riktat in sig på spansktalande och vallöften som att göra universitetsstudier gratis går hem i denna väljargrupp, rapporter The NewYorker.

President Donald Trump gratulerar ”galne Bernie” till segern inom motståndarpartiet. ”Låt dom inte ta segern ifrån dig”, twittrade han i natt.

Trump syftar på att Demokraterna har många delegater som utses av etablissemangen, vid sidan av väljarnas delegater från delstaterna. Partiet kan komma att försöka stoppa honom.

Om Bernie Sanders tar hem nomineringen blir han den mest vänsteraktivistiske presidentkandidat USA har haft i modern tid.

Då blir det en debatt mellan socialism och kapitalism i amerikanska valet, där Donald Trump försvarar USA:s traditionella värden medan Sanders vill göra om USA till ett land som i Sydamerika. Det har inte gått så bra för de socialistiska länderna söder om USA. Det finns ju en anledning till att alla vill ta sig till USA – där i det kapitalistiska landet finns välstånd.

Med detta scenario spår de flesta en jordskredsseger för Trump. För egen del skulle jag inte underskatta Sanders, han har samma anti-etablissemangskvaliteter som Trump har. Valrörelsen är redan oberäknelig med Donald Trump, med Bernie Sanders på andra sidan blir den än mindre förutsägbar.