Demokratiska partiets röstsammanräkning har brutit samman i delstaten Iowa. Det får Donald Trumps medarbetare att undra hur de ska kunna styra landet när de inte ens kan räkna röster i sin valprocess.
De demokratiska partiets kandidater har satsat många miljoner på att få en framskjuten position bland demokratiska sympatisörer i delstaten Iowa på tisdagskvällens omröstning. Den kandidat som vinner eller går klart bättre än i opinionsmätningarna får en rejäl skjuts framåt.
Mikrofonen slutade fungera
Nu saboterar partiet denna segeryra för kandidaterna genom att fördröja röstsammanräkningen. Iowa-utfallet kan nu hamna i skuggan av presidiet Trump som ikväll håller det årliga ”State of the Union”-talet i kongressen. Och imorgon onsdag genomförs slutliga röstningen i riksrättsåtalet.
Iowa-utfallet blir därmed en fotnot i medierna och inte det luft som vinnande kandidat hoppas på.
När Joe Biden ska förklara sig nöjd med valarbetarnas insats på måndagskvällen slutar hans mikrofon att fungera.
Det är inte mycket som går väl för Demokratiska partiet just nu.
Förklarade sig som segrare, utan valresultat
För att försöka vända krisen förklarade flera kandidater att de vunnit. En var borgmästaren Pete Buttigieg, som från scenen skanderade att allt tyder på att han går segrande ur Iowa.
– I natt blev ett osannolikt hopp till en obestridlig verklighet, sa han, trots att inte ett enda distrikt presenterat sina resultat officiellt, vilket nyhetsbyrån AP rapporterat.
Men NBC menar i kommentar att det kan vara ett smart drag, att utropa sig till segrare även om det visar sig fel.
”Så vad händer om han har fel? Han kommer att bli faktagranskad till döds, han kommer att få utstå skämt. Men han förlorar ingen energi i nästa delstatsval New Hampshire, pga talet. Och för alla som tittade är han den ende som nu på morgonen dagen efter valet framstår som en segrare. Låg risk, stor belöning.”
Stor splittring om hur långt till vänster partiet ska gå
Av de vallokalsundersökningar som gjordes är det intressant att se hur splittrade demokratiska väljare är om att gå långt till vänster.
En sådan frågan om USA ska införa statlig sjukvård, ”medicare for all”. Bernie Sanders och Elizabeth Warrens väljare vill socialisera sjukvården. Allt medan de som stöder Pete Buttigieg och Joe Biden inte vill ha ett statlig sjukvårdssystem.
Här ska man ha i minnet att de allra flesta amerikaner har sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare. Också många av de som beskrivs som oförsäkrade har tillgång till sjukvård via sin sambo/make eller föräldrar. Dessa försäkringar är ofta bättre och förmånligare än den grundnivå ett statligt sjukvårdssystem skulle hamna på.