I morgon röstar riksdagen om en extra budget på 7,5 miljarder kr till kommunerna, men det kommer inte att räcka långt, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt i en debattartikel.

– Vi välkomnar alla initiativ som ger kommuner och regioner mer resurser”, skriver de i Aftonbladet. Det är av yttersta vikt att blockera Socialdemokraternas försök till att underminera svensk välfärd. Vi kommer därför att tillsammans med övriga oppositionspartier samt Vänsterpartiet se till att förslaget om mer pengar till välfärden klubbas igenom i riksdagen.

– För oss är detta ett enkelt beslut. Vår ambition för svensk välfärd har alltid varit långtgående och långsiktig. Att hjälpa de äldre och de utsatta har varit en ständig ledstjärna för oss.

Men den svenska utvecklingen nu präglas av att välfärdslinjen har ersatts av en nedmonteringslinje, menar de. Kaos och otrygghet sprider sig som en löpeld genom landet. Den tilltagande kriminaliteten har förvandlat hela Sverige till ett utsatt område. Det får vara slut på dessa makalöst dåliga prioriteringar. Välfärden måste skyddas mot regeringens ansvarslösa politik.

Besparingar

– Besparingar på invandrings- och biståndsrelaterade områden är två exempel på hur vi via en nykter och väl avvägd analys kan få fram ordentligt med resurser till våra egna äldre, sjuka och pensionärer, skriver Åkesson och Sjöstedt.

Att lägga skattemedel på asylsökande som fått avslag är ett slag i ansiktet på de svenskar som behöver hjälp och stöd från samhället allra mest. De menar också att u-landsbiståndet är ett slukhål. Gång efter annan avslöjas bristerna i det svenska biståndet. Pengarna har antingen försvunnit ned i korrupta ledares egna fickor, eller till att finansiera direkt kontraproduktiva och förkastliga projekt.

Åkesson och Sjöstedt pekar ut tre centrala områden där kraftfulla satsningar måste ske: 1) på välfärden i kommuner och regioner, 2) på rättsväsendet och 3) på våra äldre för deras insatser och för arbetares strävsamhet och företagares kreativitet.