Demokratiska partiets debatt i Las Vegas under natten till torsdagen blev rena slagfältet där kandidaterna skoningslöst attackerade varandra. Värst ut råkade Mike Bloomberg, som för första gången deltog i partiets debatter mellan kandidaterna.

Anklagelserna och motattackerna haglade mellan dem som vill bli den presidentkandidat som får möta Donald Trump i höstens val om Vita huset.

”Det var inte så att boxningshandskarna kastades. Nej, alla hade stålhättade kängor och satsade sparkarna rakt mot skrevet. De var inga duvungar – de var ninjor”, skriver John Podhoretz i New York Post.

Kunde inte gått värre för Bloomberg

Mike Bloombergs enorma belopp i reklamsatsningar (över 2 miljarder kr!) var som kastade ut genom fönstret under onsdagsdebatten, skriver tidningen också. Alla andra kandidater attackerade honom från första stund om sexuella trakasserier mot kvinnor och rasism mot svarta i polisens visiteringsregler på Bloombergs order, när han var borgmästare i New York.

Vänsterkandidaten Elizabeth Warren fick Bloomberg att synbart våndas och rulla ögonen i frustration när hon gick till frontalangrepp: ”Vi kampanjar mot en miljardär som kallar kvinnor ’feta brudar’ och ’lesbianer med hästansikten’. Och jag talar inte om Trump, utan om Mike Bloomberg.”

”Det är svårt att tänka sig hur den första debatten för Mike Bloomberg kunnat gå värre”, skriver politikmagasinet The Hill.

Bloomberg visste att han skulle attackeras av alla, ändå hade han inga adekvata svar på något av angreppen vilket ledde till plågsamma meningsutbyten som gick dåligt för honom.

Fem slutsatser

The Hill pekar ut fem lärdomar av nattens debatt.

  • Mike Bloombergs bubbla kan ha spruckit
  • Bernie Sanders får mer vind i ryggen
  • Attackerna mot Bernie Sanders socialism lär öka
  • Desperationen ökar hos alla kandidater
  • Vänsteraktivisternas krav på statlig sjukvård skapar splittring

”Sanders ser ut som kandidaten”

Brittiske journalisten Richard Wolffe som är programledare i amerikanska samhällsprogram, skriver i brittiska Guardian att den som ser ut som kandidaten är Bernie Sanders. ”De övriga fem på debattscenen har engagerat sig i en enda lång förvirrad sidoshow som handlar om ömsesidigt omintetgörande”. Vänstertidningen som stödde brittiske labourledaren Jeremy Corbyn när han gjorde katastrofval i december, ger inte mycket för mittenkandidaterna.

”Det är i tonen på debatten som Bernie äger, inte bara politikens riktning. Ingen kan ge moteld mot en annan kandidat som han. När han blir starkt ifrågasatt om hur han ska betala för det nya socialistiska sjukvårdssystemet, anklagar Sanders sina kritiker för att vara ägda av direktörerna i sjukvårdsbolagen. Han inte bara duckar för frågorna, han krossar frågeställaren”, skriver Wolffe.

Tittarnas dom, enligt Drudge

En nätmätning hos Drudge Report, en av världens mest besökta sida, vann Bernie Sanders enligt 26 procent av de över 180.000 som svarat, med Amy Klobuchar som tvåa med 19 procent. Bloomberg blev trea med 16 procent. Men det resultatet är nog lika förödande för Bloomberg som Joe Bidens sistaplats med 9 procent, med tanke på att det var här Bloomberg skulle ta över debatten på nationell nivå.

Spelbolagen: Sanders vann

Också enligt spelbolagen vann Bernie Sanders. Hans övertag har ökat dramatiskt, medan Bloomberg faller tillbaka som den som spelarna satsar på som Demokraternas kandidat.

Om Sanders vinner nomineringen…

Det råder nu panik inom Demokratiska partiets etablissemang. De kan få en socialist som inte ens är medlem i partiet som deras presidentkandidat mot Donald Trump.

Etablissemanget i partiet försökte 2008 också att stoppa Barack Obama, eftersom alla satsade på Hillary Clinton. Och nu är etablissemanget i Demokraterna än mer försvagat. Aktivisterna tar över. Frågan är om etablissemangen lyckas stoppa Sanders. De har ingen lika självklar kandidat som Hillary, och den som ville inta den positionen, Bloomberg, misslyckades i natt.

Med tanke på hur polariserat amerikanska folket är, tror jag inte Sanders är en så usel kandidat som etablissemangen tror. Många kommer att rösta på honom av samma skäl andra röstar på Trump: Bernie är en hästspark i baken på arroganta etablissemang. Men nog finns tillräckligt många partilösa väljare som kommer att rösta på Trump för att slippa Sanders socialism.

*

Se klipp från debatten hos NBC.

Samtidigt höll president Donald Trump valmöte i Phoenix där han bland annat hyllade en veteran från andra världskriget, över 100 år gammal, i publiken.

Kan inte låta bli att påminna om hur det lät för fyra år sedan. Se underbar ”dokumentär” på YouTube om hur Trump aldrig kunde vinna valet! (med Griegs I bergakungens sal i bakgrunden).