Etablissemangsröster går igång på att Sverigedemokraterna vill ställa frågor till public service-cheferna. Men de har inget emot att Morgan Johansson gör allt för att tukta sociala medier enligt vänsterns krav.

Det är så genomskinligt. Så banalt. Olika etablissemang i medier och akademi fortsätter att låtsas som att det är en stor sak när SD-ledamöter i konstitutionsutskottet vill fråga ut SVT- och SR-chefer om verksamheten som finansieras med åtta miljarder kronor av skattebetalarna.

Den enkla begäran om samtal i konstitutionsuskottet har kritiserats av allehanda makthavare, som statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Amanda Lind (MP), av SVT:s vd Hanna Stjärne och annat mediefolk, liksom från universitetshåll.

Men varför har dessa röster inget emot att justitieminister Morgan Johansson jagar vissa medier för att tvinga dem att vrida sig i vänsterriktning? Facebook, Twitter och Google är några som S-regeringen gör allt för att styra – så att de blir mer vänster.

Bild av verkligheten från Twitter.

Det är alltså, enligt alla svenska etablissemang i medier, politik och akademi, fullt rimligt att politiker styr upp de medier som inte finansieras av staten och inte har en vänsterdominans (det är ju ett känt faktum att SD dominerar över alla andra partier i sociala medier).

Men samma hycklande etablissemang börjar gallskrika så fort ett riksdagsparti i kulturutskottet vill fråga ut de medier som är betalda av skattemedel och vars utbud präglas av vänsterpropaganda trots att sändningsavtalet kräver balans och opartiskhet.

Vem är det som går antidemokratiska ärenden här? Vem är det som undergräver yttrandefriheten?

Ja, inte är det riksdagsman Aron Emilsson (SD) som i kulturutskottet vill ställa frågor om hur skattebetalarnas miljarder används av statens mediebolag.

UPPDATERING kl 18.24
MORGAN JOHANSSON GO BANANAS

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) har retweetat bilden ovan, vilket fått justitieministern att gå i taket.

”Ett desperat och förljuget försök av SD att blanda bort korten”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) om inlägget. Även Per Strängberg, pressekreterare för inrikesminister Mikael Damberg (S) har kommenterat Åkessons liknelse på Twitter: ”Grovt vilseledande”. 

Sedan gör man hårklyverier om att det handlar om andra anledningar till att S-regeringen vill styra medieföretag inom sociala medier, än om opartiska sändningar i public service. Men frågan gäller politisk styrning av medieföretag. Här har S-regeringen inga problem att lägga sig i. Men när andra vill fråga ut public service, då är plötsligt inte ens politisk granskning acceptabelt.

Frågan gäller styrning. Av medier. Från S-regering. Låt inte S-regeringen komma undan med något annat.