Rånen ökar lavinartat, särskilt mot unga. I ett fall har alternativmedia varit behjälpliga så att polis kunnat gripa och åtala misstänkta gärningsmän. Dom faller om drygt en vecka.

En 18-åring som arbetat extra vid sidan om studierna var på väg hem när han klev av tunnelbanan vid Björkhagens tunnelbanestation i början av december. Han har gått där tusentals gånger.

Men denna gång går plötsligt de två rånarna ikapp honom och slår honom i ansiktet innan en av dem lägger sin arm om honom medan den andre tar hans telefon, rapporterar Nyheter idag (betalvägg) som läst förundersökningen.

De säger till honom att de fick syn på honom på tunnelbanan och tyckte att han var en ful och smutsig svensk, och att de ville råna honom. Planen var att låta honom gå efter detta, men då de upptäcker att han är 18 år gammal och kan komma åt sina sparpengar gör de upp en ny plan.

18-åringen ska ta ut pengar åt dem och tvingar honom med till närbelägna Kärrtorp. Han och hans familj blir hotade, och han får utstå flera tillmälen.

Rasistiskt motiv – hatar svenskar

– Jo, de sa bland annat också när vi… Det här är inget personligt mot dig vi gör det här för att överleva. Det är en viktig detalj men det var ju personligt så det skriker om det. De kränker ner på min ålder. De kränker ner på att jag är svensk, berättar 18-åringen i förhör, enligt förundersökningen.

När uttag av pengar misslyckas, tvingas han att ringa sin mor och ber henne att swisha över 2000 kronor, med förevändningen att det är till en säsongsbiljett till Hammarbys matcher.

Men de får inte tillgång till några pengar och den rånare som inte fått någon telefon vill få ut något av rånet. De tar med sig 18-åringen bakom Centrumkyrkan.

– Sedan börjar de helt enkelt sparka mig och misshandla mig. Sparkar och slår 30-40 gånger. Jag kryper ihop som en boll mot marken och bara låter min rygg ta all skada och liksom rumpan och bakdelen av huvudet, säger 18-åringen i förhöret.

– Sedan väljer [en av dem] att ta fram sitt könsorgan och bokstavligen urinerar på mig och han tar även upp sin telefon och börjar filma det. [Den andre] skriker öppna din mun och när jag vägrar göra det så sparkar han mig allt vad han har i bakhuvudet, så jag gör det och får lite i munnen. Sedan så när de är klara med det så mina byxor blev helt blöta och de tog jackan och byxorna, berättar han.

– De garvar och säger väl jävla vidriga svenne, din horunge, du är så jävla vidrig. De säger massa sånt, bara glåpord, avslutar han.

Filmen får dem fast

Förnedringsfilmen sprids i sociala medier och Samhällsnytt publicerar den i samband med en artikel. Genom detta uppmärksammas polisen på filmen och kunde ta del av den.

Polisen har med filmen kunnat ringa in de misstänkta. De erkänner att de varit med på platsen men skyller på varandra.

Eftersom gärningsmännen är 16 år blir det förmodligen inget straff att räkna med eftersom ungdomsrabatten fortfarande gäller i Sverige. Dom publiceras 18 februari.