Under natten till tisdagen spårade polishunden ”Saga” upp rånare i södra Stockholm.

Polisens hundenhet rapporterar på sin Facebooksida: ”Efter ett uthålligt arbete och ett gott samarbete med utryckningspoliser, polishelikoptern samt ett antal observanta invånare, kunde alla tre personrånare gripas.”

Polishunden, vars fulla namn är Hedeforsens Missaga, fyllde 8 år i helgen och är enhetens äldsta tik.

Det var vid ett personrånet i Ösmo, där väldigt unga personer blev utsatta, som polisens fyrbenta kollega ryckte ut. ”Ivrig lyckades denna kollega hitta spår efter rånarna”, rapporterar Nynäshamnspolisen.

Polishunden Saga spårade fram till gärningspersonerna efter ett tag. ”Här gjorde en av dem ett stort misstag, eller så var det helt enkelt karma, den ena rånaren försökte fly genom att springa från en hund. Alla vi som håller på med hundar vet att det inte fungerar! Mycket riktigt fick också den unga rånaren inse det.”

Saga fångade den misstänkte på det sätt en hund kan fånga någon, genom att bita rånaren och hålla fast denna till poliskollegan hunnit ifatt.

Hennes karriär var nära att få ett abrupt slut i början på november 2019, då hon drabbades av akut magomvridning. Tack vare en snabb och kompetent veterinärvård är hon, sedan ett par månader, tillbaka i tjänst och helt återställd.