Knivarna vässas inom Demokratiska partiet. Partietablissemanget är livrädda för att socialisten Bernie Sanders ska bli partiets kandidat och därmed förstöra möjligheterna att vinna valet i november.

Om Bernie Sanders vinner flest delegater till Demokratiska partiets konvent i sommar men inte har egen majoritet, kommer partiets ledande krafter att försöka få någon annan nominerad, rapporterar New York Times.

Om Bernie Sanders inte vinner 1991 delegater i delstaternas primärval, får han inte majoritet i första voteringen på konventet som utser partiets presidentkandidat i sommar.

Vid en andra votering släpps partiledningen in och får 771 delegater vid sidan av delstaternas utsedda. De kallas ”superdelegater” och det är dessa som nu ägnar sig åt ränksmideri. De vill ha någon annan än Sanders.

På senare tid har både Bidens och Warrens kampanjer sagt att Sanders inte kommer att bli presidentkandidat om han inte når egen majoritet bland delegaterna.

– Bernie ligger bakom mycket av hur reglerna på konventet utformats. Jag kan inte se hur han ska kunna ändra dem nu för att nå fördelar, sa Elizabeth Warren till CNN.

– Folk är oroliga, säger förre senatorn Chriss Dodd som också varit partiledare och står bakom Joe Biden. ”Man hoppas nu under fyra-fem månader att man inte ska behöva klistra dekaler för den gubben på sin bil”, säger han syftande på Bernie Sanders.

En vit riddare

”De senaste veckorna har demokrater uppvaktat senator Sherrod Brown från Ohio för att få honom att ställa upp som en vit riddare i nomineringsprocessen på konventet, delvis därför att man räknar med att han ska säkra seger i den jämna delstaten Ohio”, skriver tidningen.

– Om vi kan åka till konventet och välja Brown skulle det vara underbart, men det låter mer som en saga, säger en kongressman från Tennessee.

”Andra vill uppmana förre presidenten Barack Obama att involvera sig som medlare, antingen mellan de fyra moderata kandidaterna som nu blockerar varandra, eller mellan Sanders vänsterfalang och det mer moderata partietablissemanget”, rapporterar New York Times.

Men personer i Obamas närhet säger att han inte har för avsikt att involvera sig i nomineringen. Han ser sig inte som kungamakare utan som en förenande kraft när väl partiet valt sin presidentkandidat. Obama är heller inte för att avgöra nomineringen bakom stängda dörrar, det som skulle ha kunnat stoppa honom själv från att bli nominerad 2008. Då var Hillary Clinton partietablissemangets kandidat.

Kan Michelle Obama bli aktuell?

En superdelegat föreslår att Michelle Obama kan nomineras som vicepresident, så att partiet får någon förgrundsgestalt de kan kampanja för.

– Hon är den enda person som kan ena partiet och hjälpa oss vinna, säger en superdelegat. ”Detta val handlar om att rädda Amerika som republik. Det är om att rädda värden. Det är inget vanligt val”.

Många namn kastas upp som favoriter. Till och med talmannen Nancy Pelosi nämns som presidentkandidat.

– Vid någon tidpunkt kan du tänka dig säga: låt oss ta Mark Warner, Chris Coons, Nancy Pelosi, säger en kongressman medan han förbereder sig för att på en scen i hans distrikt introducera Pete Buttigieg. ”Någon som kan vinna och som vi alla kan samlas bakom”.

Paniken sprider sig

Det är uppenbart att många demokrater är rädda att en så vänsterextrem presidentkandidat som Bernie Sanders inte bara skulle innebära att partiet förlorar Vita huset utan också tappar majoriteten i Representanthuset. Presidentkandidaterna brukar ses som vallokomotiv även i alla de övriga val som amerikanerna röstar om – allt från åklagare, domare, borgmästare, guvernörer, senatorer och kongressledamöter.

Med Sanders får demokratiska partiet en tydlig vänsterprofil, som många mittenväljare kan ogilla. För egen del är jag, som jag skrivit tidigare, inte så säker på det. Sanders har en aura av antietablissemang som stämmer överens med en stark underström, inte bara i USA utan i hela västvärlden.

Men det är klart, en socialistisk politik är ett mycket högt pris för förändring. Då är Donald Trumps kontroversiella retorik lättare att ta.