Genom EU-nämndens beslut under fredagen måste miljöminister Isabella Lövin (MP) föra fram till EU:s miljöministrar att Sverige ser kärnkraften som en positiv del av framtidens energiförsörjning.

Sverige kommer att förespråka kärnkraft som en lösning på klimatkrisen i Bryssel nästa vecka. Detta efter att EU-nämnden ändrat regeringens linje, med hjälp av en majoritet bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Jag tycker att det är allvarligt, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Det som gör Isabella Lövin upprörd är att Liberalerna här utnyttjar det faktum att EU-nämnden inte är perfekt parlamentariskt sammansatt. Det gör att i just EU-nämnden, som styr den svenska linjen i Bryssel, kan dessa fyra partier bilda en majoritet.

I riksdagen som helhet förlorade dessa fyra partier nyligen, med en rösts marginal, en omröstning om kärnkraften. Men när det som kallas EU-kommissionens gröna giv ska diskuteras nästa vecka i Bryssel är Isabella Lövin alltså bunden till EU-nämndens omröstning.