Medan demokratiska partiets kandidater anklagar varandra för att vara alltifrån sexuella mobbare till socialister eller giriga kapitalister, värvar Trumpkampanjen allt fler väljare bland dem som aldrig röstat förr.

Den absolut största väljargruppen i USA är de som inte går och röstar. Även om valdeltagandet steg med 1,1 procentenheter 2016 till 54,7 procent, avstår alltså ändå över 45 procent av amerikanerna från att rösta.

Nu uppmärksammar American Spectator att Trumpkampanjens volontärer frågar så många som möjligt i publiken vid presidentens offentliga kampanjmöten om hur de röstat i tidigare val. Nu senast i Las Vegas tillfrågades över 15.000 personer. Hela 32 procent av dem hade inte röstat alls i förra presidentvalet 2016.

Tidigare har nyhetsbyrån AP rapporterat om fenomenet.:

Ashley Arentz … från Jacksonville, North Carolina, röstade inte 2016, och hon var inte ens registrerad väljare. Men där stod hon nu och köade i den 32-gradiga hettan för att komma in på president Trumps kampanjmöte i Fayetteville. Det gjorde henne till ett gyllene mål för volontärerna som hjälpte folk att registrera sig som väljare… Hon fyllde genast i registreringsblanketten.

Tidskriften frågar sig om denna kampanjstrategi från Trumps sida kommer att ha någon effekt på valresultatet i november, och svarar: ”nästan säkert”.

Fler identifierar sig som republikaner

Trumpkampanjens aktiva uppsökande av dem som tidigare inte röstat sjösätts i en tid då demokratiska partiet redan förlorar sitt övertag bland registrerade väljare. Enligt ny mätning från Gallup identifierar sig nu 30 procent av amerikanerna med republikanska partiet, medan bara 27 procent ser sig som demokrater. Dessutom har republikanerna bland oberoende väljare nu ett övertag på 48-44 procent.

”Med andra ord hade Trumpkampanjens uppsökande verksamheten inte kunnat komma i ett mer olämpligt läge för demokraterna”, skriver  David Catron i American Spectator i Trump expanderar republikanernas bas medan demokraterna splittras.

Det är troligt att många av de väljare som dyker upp på Trumps kampanjmöten är missnöjda demokrater som delar Ronald Reagans ofta citerade skäl för att lämna partiet: ”Jag lämnade inte demokratiska partiet, det var partiet som lämnade mig”. Att folk står i timmar i kö för att lyssna på Trump antyder att de är redo att ta steget.

En mätning från The Knight Foundation visar att om väljare som inte röstat 2016 verkligen går och röstar 2020, tenderar de att rösta på Trump i ett flertal jämna delstater och ge honom övertag i Arizona, Florida, Pennsylvania, Virginia och New Hampshire.

Också av frågorna som dessa väljare är bekymrade över, antyder att de lutar åt Trump. Migrationsfrågan var det mest angivna skälet för dem att gå och rösta. Det var det vanligaste svaret i alla jämna delstater, utom Pennsylvania där ekonomin kom först.  

Amerikanska val handlar alltid om att entusiasmera väljarna så att de går och röstar. Den kandidat som lyckas bäst är nästan alltid den som vinner delstatens elektorsröster. I vissa delstater är segern given eftersom det ena partiet är så mycket större, därför är jämna delstater avgörande.

Det var också här som Trump vann 2016, till mångas förvåning. Trump hade redan då förstått i vilka delstater valet skulle avgöras, medan Hillary Clinton kampanjade i stora delstater där valet redan var avgjort och inget fanns att vinna.

American Spectator menar att republikanerna har den gräsrotsbaserade kampanjorganisation som krävs för att värva tidigare röstskolkare, medan demokratiska partiet saknar något liknande. ”Medan demokraterna tjafsar inbördes och förtalar presidenten, har han positionerat sig för att vinna valet, både i antal elektorsröster och antal väljare i höstens val”.