Det blir surrealistiskt när LO-förbundens ledningar ser sina egna medlemmar som de farligaste fienderna. Dessa kan ju se till att fackförbunden istället för att vara lydiga redskap åt S börjar företräda medlemmarnas intressen.

Metallbasen efterlyser nu åtgärder, rapporterar SvD. Marie Nilsson företräder i praktiken omkring 100.000 sverigedemokrater. Hon menar att Socialdemokraterna måste hitta tillbaka till klassisk socialdemokratisk politik – med satsningar på vård, skola, omsorg – för att stoppa väljarflykten till Sverigedemokraterna.

Medlemmarna röstar fel

IF Metalls ordförande anser alltså att de egna medlemmarna som man ska företräda på deras arbetsplatser, röstar fel i de allmänna valen.

Ur Svenska Dagbladet, 15 februari 2020.

Den typiska LO-medlemmen har nämligen blivit sverigedemokrat. Bland de fackligt organiserade arbetarna uppger 34 procent att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag.

– Det är jätteproblematiskt. Det är en resa som har pågått i tio år. Det har varit ett sluttande plan under lång tid, säger Marie Nilsson, som även sitter i Socialdemokraternas partistyrelse.

Hon stämplar SD som rasistiskt men vill inte kalla sina egna Metallmedlemmar som röstar på SD för rasister.

– De är inte rasister eller främlingsfientliga. De är besvikna och uppgivna. De vill se en annan färdriktning, säger hon.

Fackledningarna är marionetter styrda av S

Marie Nilsson menar att en ”stark välfärdspolitik” ska få medlemmarna att sluta rösta på Sverigedemokraterna. Men för att kunna klänga sig kvar på statsministertaburetten har ju Stefan Löfven bildat regering med MP och ingått Januariöverenskommelsen, JÖK, med Centerpartiet och Liberalerna. Flera av de 73 punkterna i JÖK utgörs av liberala reformer som är djupt impopulära i LO-leden.

LO-ledningen och de 14 fackförbunden har gått till hårt angrepp mot S-regeringens liberala färdriktning i debattartikel i veckan: ”Vi kommer aldrig acceptera att en socialdemokratiskt ledd regering driver igenom försämringar i arbetsrätten eller arbetslöshetsförsäkringen”.

Men vad betyder ”aldrig acceptera”? Nuvarande S-stämplade fackförbundsledningar är ju bara lydiga språkrör för Socialdemokratin. De kommer aldrig att vilja bryta med partiet. Man lägger ut dimridåer och låtsat som att LO är självständigt under deras ledning. I realiteten är fackledarna bara marionetter för partiet. De bryr sig inte om medlemmarna. Det är partiet som de lyssnar på och lyder.

Medlemmarna kan ta makten

Man kan räknar med att fler och fler förbund kommer att börja distansera sig från Socialdemokraterna och sluta ge ekonomiskt stöd direkt till partiet, vilket Kommunal upphörde med redan förra året.

Men trots ökad formell distans, vill S behålla makten genom att ledarfigurerna i fackförbunden är hårt knutna till S. Det finns, enligt SvD:s källor, ”en oro för vad svagare band till S kommer att innebära”. I LO-borgen finns en rädsla för att medlemmarna kan ge sitt förtroende till fackföreträdare som röstar på Sverigedemokraterna.

– SD-väljarna är nu så många att de skulle kunna ta över lokalavdelningar eller till och med hela förbund, säger en person med god insyn till SvD.

Ja, tänk om LO-förbunden skulle börja företräda medlemmarnas intressen och inte vara lydiga redskap åt S-etablissemanget? Visst vore det förfärligt?