Inrikesminister Mikael Damberg (S) är ansvarig för polis och svenska folkets säkerhet. För att vända trenden med allt större otrygghet, rån och överfall föreslår han ett ny påföljd: utegångsförbud.

Allt fler barn och unga blir rånade på väg hem från skolan eller fotbollsträningen. Det sker av andra ungdomar som hotar med kniv. ”I några fall har rånarna förnedrat offren, spelat in detta och spridit på sociala medier”, skriver ministern.

Regeringen föreslår därför att det införs ett nytt straff för unga lagöverträdare, ”ungdomsövervakning”. Det skulle innebära att unga som begår brott ska kunna dömas till utegångsförbud. Förbudet ska övervakas med fotboja. ”Vid behov får en sådan hemarrest ersättas med till exempel ett förbud att under vissa tider vara på en viss plats, även ett sådant förbud ska övervakas med fotboja”, fortsätter Damberg.

Hur dessa påföljder skulle göra skillnad är oklart. En av gärningsmännen i urineringsmålet förra veckan var redan när rånet skedde tvångsomhändertagen, men kunde ändå vara ute och råna och pissa på en ”jävla svenne”. Svenska rättsstaten framstår som en papperstiger som ingen bryr sig om.

Ministern kritiserar dessutom dem som tar upp att unga blir utsatta för brott. Det gynnar extrema krafter, menar Damberg. Att uppmärksamma brott skapar alltså extremism – inte att brott begås. Det är Socialdemokratins syn på saken. Partiets uppmaning är alltså att svenskar som utsätts för våld och förnedring ska vara tysta och inte protestera.

Dambergs förslag får också kraftig kritik i sociala medier.

– Utegångsförbud??! Är ni naiva nu igen?

– Och de förväntas respektera ett utegångsförbud, eller?

– Skrattretande att Damberg med sin naiva tro tror att detta är receptet på våldet! Fegheten bedrar visheten! Kan dessa individer inte anpassa sig efter svensk lag är utvisning det som gäller!

– S som i skitsnack. Fler huvudlösa, verkningslösa förslag. Sanningen är att S inte vill göra något.

– Får dom aja-baja från polisen om dom går ut då? Är ni så jäkla naiva att ni tror på det?

– Vilka nötter ni är… Våldtäktsmän och bilbrännare bryr sej inte om lagen, varför tror nu att de skulle bry sej om ett utegångsförbud???? Ni är så jävla korkade.

– Ni bär ansvar för hur Sverige ser ut idag. Det är ni som tagit hit detta skitfolk som ingen annan vill ha. Hoppas ni är nöjda med vad ni skapat.

– Tvärtomspråket, känt från Moskva. Se upp för gubben Damberg, det är ful en.

– En urusel ide dessutom, som inte biter på de av S importerade våldsverkarna från MENA. Utvisa våldsverkare och deras familjer istället.

– Morgan Johansson 2013: ”Moderaternas utegångsförbud för unga brottslingar är ett slag i luften”

– Hur skall polisen ha tid att det efterföljs när de inte ens har tid till våldtäkter, rån och mord?