Kostnaderna för socialbidrag fortsätter att skena i kommunerna. En viktig förklaring är ständigt ökat antal nyanlända som inte jobbar.
I en enkätundersökning som SKR genomfört uppger en majoritet av de 93 procent av kommunerna som svarat, att den viktigaste förklaringen till kostnadsökningen är nyanlända som lämnar den så kallade etableringsfasen utan att ha ett jobb. Det rapporterar Sverige Radio.
Landets kommuner sjunker ner i djup kris och måste dra ner på skolan, barn- och äldreomsorgerna samt annan välfärd för att kunna försörja de allt fler nyanlända som går utan jobb.
Flyktingmottagning gick från överskott till djup kris på tre år
För några år sedan skröt Vilhelmina kommun om att de gör stora överskott tack vare flyktingmottagandet och att man därmed gavs möjligheter till nya investeringar. Invandringen var lönsam.
Nu är det annat ljud i källan. Vilhelmina kommun tvingas att låna totalt 82 miljoner kronor för att kunna betala ut löner, sköta driften och genomföra investeringar, rapporterar Folkbladet (betalvägg).
Krisen är djup. Att kommuner behöver låna för att kunna betala ut lön har – hittills – varit ovanligt.
– Ofta lånar kommuner pengar för att göra en stor investering. Så att låna pengar för att klara av driften, det är ovanligt, säger SKR:s ekonomichef Annika Wallenskog till SVT.
Allt jävligare i Bräcke
Bräcke kommun är också i ekonomisk kris. Prognosen för 2020 visar på mellan 30 och 35 miljoner kronor minus.
– Jag har inte varit med om något liknande tidigare under mina år här. Vi är nog bland de fem kommuner i Sverige som har det allra jävligast, säger Jörgen Persson (S), kommunalråd till Jämtlands tidning.
Kommunens ekonomichef beskriver det som att den kommunala ekonomin blev dopad år 2017 när kommunerna kompenserades för asylmottagandet.
Kommunen blöder pengar
Ännu en kommun som slår larm om att man måste låna pengar för att kunna betala ut personalens löner är Lilla Edet.
– Eftersom personalkostnaderna är det som kostar mest pengar i kommunen så är det troligt att vi kommer behöva säga upp personal, säger kommunalrådet Julia Färjhage (C), till P4 Väst.
Kommunstyrelsen har beslutet att tar över ledningen av alla kommunala nämnder som skola och omsorg, och ett sparbeting på 15 miljoner kronor är aviserat.