Demokratiska partiet i USA är i fritt fall. Fiaskot med riksrätten gör dem till åtlöje. Och han som skulle samla partiet inför presidentvalet, förre vicepresidenten Joe Biden, är en förlorare i de första primärvalen. De främsta namnen nu är en socialist och en mångmiljardär, Sanders och Bloomberg.

Man lyfter nu alla stenar för att hitta någon som kan få partiet att framstå som seriöst igen. Och – som vanligt i USA – här hittar man spännande svar.

En kandidat som är doldis mitt i valrörelsen, är senator Amy Klobuchar från landsbygdsdelstaten (och svenskbygdernas) Minnesota.

Hon kom faktiskt trea i New Hampshire – före både Joe Biden och den mer kända kvinnliga kandidaten Elizabeth Warren. Amy Klobuchar var också nära att slå Biden i Iowa.

Perfekt kompromisskandidat

Skälet till att jag här presenterar henne, är att hon är urtypen för en kompromisskandidat när alla de mer högljudda och profilerade kandidaterna gjort sig omöjliga för varandras supportrar. I politik händer det ofta att profilerade kandidater skaffar sig fiender som lägger veto mot dem när avgörandet ska tas. Då öppnas ofta dörren på vid gavel för mindre vassa kandidater som inte har fiender.

Väldigt många tycker Bernie Sanders är för vänsterextrem. Och mittenkandidaten Pete Buttigieg är både för ung och oerfaren. Det kan öppna möjligheten för miljardären Mikael Bloomberg, menar somliga. Men det är Demokratiska partiet vi talar om, där finns inte samma respekt för dem som tjänat pengar som bland republikanska och oberoende väljare.

Den moderata och erfarne senatorn Amy Klobuchar, 59, skulle kunna överbrygga sprickorna. Hon har en gedigen utbildning: fil kand i statsvetenskap från Yale och juristexamen från universitetet i Chicago. Hennes mamma var småskollärare och pappa sportjournalist med alkoholproblem.

Efter studierna jobbade hon på advokatbyrå och blev sedan statsåklagare – genom allmänt val 1998. Hon vann plats i senaten i Washington 2006 och har suttit på den posten i 14 år. Senast omvaldes hon 2018 med 60 procent av rösterna. Nu är Minnesota i huvudsak en demokratisk delstat, men marginalen var större än i presidentvalet. Hillary Clinton fick bara 46 procent av rösterna i Minnesota 2016.

Dark horse

Tidningsmogulen Conrad Black, som bland annat ägt Chicago Sun-Times menar i sin senaste kolumn att Amy Klobuchar är en ”dark horse”.

”Om Klobuchar, en kandidat som ingen har något emot och som är genuin, djärv, artikulerad och som inte tar sig själv på för stort allvar, kan ta vara på det momentum hon skapat, skulle hon kunna bli den förenande kandidaten. Om inte kommer Bloomberg att besegra Sanders och bli en god kandidat, men Trumps prestationer och hans formidabla förmåga som kandidat kommer att göra honom mycket svårare att besegra än Demokraterna förstått.”

Ett skäl till att Klobuchar inte fått mer medieuppmärksamhet efter att ha gjort mycket bra ifrån sig i debatterna med de andra kandidaterna kan bero på att Demokratiska väljare är skeptiska till att välja en kvinna efter Hillary Clintons fiasko, menar Politico i ett reportage från januari.

Men det kan också bero på att Amy Klobuchar är urtypen för den sorts politiker som amerikanska folket tröttnat på eftersom de lovar brett och sedan sviker alla vallöften. Barack Obamas hoppfulla ”yes we can” har skapat enorm förbittring och brist på förtroende för politiker i väljarkåren. Det var därför man valde Donald Trump. Ingen är bättre än honom på att sparka politikerklassen i baken.

Jag tror inte amerikanerna är redo att gå tillbaka till helyllepolitiker som lovar saker de sedan inte håller. Väljarna vill nog se Donald Trump röra om och förskräcka de besuttna eliterna i ännu en mandatperiod.