KOMMENTAR. Senaste veckan har Trump triumferat och vänstern havererat. Allt går åt skogen för Demokratiska partiet, och allt är självförvållat.

Amerikansk politik är en ständigt pågående show. Men senaste veckan tar priset. Inte nog med att president Trump frias i riksrättsåtalet, Demokraterna klarar inte av att räkna rösterna i sitt interna val av presidentkandidat i Iowa.

Den excentriske valstrategen James Carville, som hjälpte Bill Clinton att vinna Vita huset 1992, är rasande över hur amatörmässigt, dåraktigt och politiskt inskränkt hans gamla parti agerar.

– Partiet håller på att förlora förståndet, utropar han i en intervju med liberala Vox.

Jag är livrädd

Carville vänder sig mot den ideologiska renlärighet som sprider sig inom partiet (på samma sätt som sker i vänsterliberala partier i Sverige, vill jag tillägga).

– Jag är livrädd, säger han. Inför valet i november.

Mest rädd är han att socialisten Bernie Sanders ska ta hem nomineringen som Demokraternas presidentkandidat, vilket riskerar att leda till valnederlag mot Trump i november.

– Valet avgörs om Demokraterna förmår att ta sig samman (”get their shit together”). Vi måste vinna över Trump och hittills gillar jag inte det jag ser.

Ideologisk renlärighet vinner inga val

– Kommer ideologisk renlärighet riktad mot de redan övertygade att kosta Demokraterna segern, frågar han sig.

– Vi har kandidater som talar om öppna gränser och avkriminalisering av illegal invandring. De talar om att avveckla kärnkraften och kolet. Du hör Bernie Sanders tala om att låta kriminella och terrorister rösta från fängelsecellerna. Det spelar ingen roll hur goda argument du har för detta, att tala om sådant är inte vägen till att vinna val. Det är inte så du skapar ett majoritetsparti, dundrar Carville.

Och får det att låta som en analys av också svensk politik. Vänsterliberaler (S, C, MP, L och V) talar i mycket samma språk som amerikansk vänster inom Demokratiska partiet.

Har Demokraterna gått för långt åt vänster, frågar Vox.

– De har gått så långt att de inte syns på den förbannade radarskärmen längre (”They’ve tacked off the damn radar screen”).

Håna inte vanligt folk!

Skälet till att Carville i ett TV-framträdande hade en keps med LSU-logga var att han är synnerligen förbannad på en New York Times-kolumnist som skrivit hånfullt om de som gått på Louisiana State University genom att undra om den bonn-skolan verkligen är ett universitet.

– Förstår de inte hur föraktfullt det är mot folk från Södern och Mellanvästern!?! LSU har ovanligt hög andel godkända examen, men det allvarliga är den fördömda självgodheten (”goddamn smuggnes”) [inom etablissemangen].

– Den här skribenten lever i New York och sitter i redaktionsledningen på New York Times, och det är inte en enda person han känner som inte dunkar honom i ryggen för den sortens skriverier. Han är så förbannat smart. Men han företräder en speciell etablissemangsattityd. Vi kan inte vinna val genom att se ner på folk, säger Carville.