Det hettar till mellan ”arga blatten” och Henrik Jönsson, som båda driver youtubekanaler där man kraftigt kritiserar vänstern – på väldigt olika sätt.

Arga blatten anser att det mesta av det som gått fel i Sverige – inklusive integrationen av invandrare – beror på den politiska korrektheten och den åsiktskorridor som folk upplever att man måste anpassa sig till.

Arga blatten har bosnisk muslimsk bakgrund och kom till Sverige 1993 när han var fem år gammal. Han är medveten om att det är lättare för honom som invandrare att kritisera svensk förljugenhet.

Mycket stor på YouTube

YouTube är hans viktigaste plattform, där han under namnet Angry Foreigner, har 232.000 prenumeranter, trots att YouTube ett tag plockade bort hans sida och ger den mindre spridning än andra sidor. Han har även 23.000 följare på Face­book. 

– Som invandrare känner jag inte att jag behöver övernyansera saker hela tiden och påpeka att alla invandrare inte är våldtäktsmän, säger han till Nya Tider.

Han ger röst åt de många invandrare som drabbas, när invandrare klär sig i offerkoftan och av invandrare som är kriminella men inte utvisas ur landet.

– Jag vet ju att det är ingen bra bild svenskar får av invandrare när det enda de ser är kommunistiska kränkthetsoffer på tv, som skyller alla sina problem på svenskar.

De som vill ha en välfärdsstat kvar måste kritisera invandringspolitiken.

– Om man är en invandrare som tycker om välfärdsstaten så bör man ju vara emot massinvandring. Det är ganska naturligt för invandrare att vara emot alltför mycket invandring. Det finns inget i ens etnicitet som säger att man måste vara för öppna gränser, snarare tvärtom.

Därmed är Arge blatten en sorts konservativ, även om han menar att han varken är höger eller vänster. Han vill avslöja hyckleri och lögner i politiska debatten.

Klär av högerdebattörer som Henrik Jönsson

Att jag kallar Arga blatten för konservativ beror på en väldigt intressant sågning av främst den högerliberale YouTubern Henrik Jönsson, men också M-riksdagsmannen Hanif Bali och debattören Aron Flam.

– Henriks följare lever i illusionen att kultur inte har något med politik att göra. Men kulturen är politisk. Särskilt när man lever i en socialistisk utopi, säger Arga blatten.

I en annan film utvecklar han detta om nation och kultur.

– Svenskarna är det mest självhatande folket på jorden. Jag har aldrig sett ett land där nationalism är ett så stort tabu att den anses vara rasism. Nationalism är dock bara ond när svenskar uttrycker den. När invandrare uttrycker vilja att bevara sin identitet och kultur, då är den charmerande, eftersom det är dom som har kultur.

– Svenskar vill inte erkänna att migranter kan vara rasistiska mot varandra. Det är därför att det skulle förstöra deras bild av migranter som förtryckta och svenskar som privilegierade förtryckare.

Får man kritisera andra som är emot etablissemanget?

Arga blatten har fått kritik för att han avslöjar det han tycker är hyckleri från Henrik Jönssons och andras sida. Ska inte ”högern” hålla ihop?

För det första har de som kritiserar vänsteretablissemangen aldrig hållit ihop. I stort sätt ingen på antivänstersidan har försvarat Sverigedemokrater när de sagt kloka saker men åkt på orättvis behandling.

Det finns hos den breda högern en vilja att bli erkänd av vänsteretablissemanget, och därför agerar man ytterst prestigefullt. De som är mer etablerade än en själv, kan man skylta samhörighet med. Men dem som har mindre cred? Inte en chans.

Jag blev som borgerlig bloggare inbjuden till olika högerevent, men när jag tog mig an uppdraget som redaktör för SD-ägda Samtiden slutade inbjudningarna att komma.

Så när Arga batten granskar de näraliggande aktörer som söker prestige i samhällsdebatten, gör han inget som splittrar ”antietablissemanget” mer än vad de gör som genom ignorans söker acceptans och prestige.

Förutsättningen är naturligtvis att det är saklig kritik och granskning som handlar om fakta och filosofi – inte om rena personangrepp, sådant vänstern är experter på. Och det jag sett av Arga blatten är hans inlägg sakligt underbyggda. Tillspetsat och utmanande? Absolut. Men på rationell, filosofisk och saklig grund.

Reservation och skarp gräns ska också dras mot sådant som inte är demokratiskt och inte ger alla människor samma värde. Vi talar här om sfären som omfattar demokratisk konservatism och högerliberalism.

Vår sfär behöver stor bredd mer än konsensus

Och viktigast, om högerliberaler och konservativa nu är de som har störst energi, kreativitet och vilja att förändra samhället – en position som vänstern haft i 100 år – krävs en stor bredd på perspektiv, erfarenheter och filosofiska ingångar. Då är det ofrånkomligen så att det leder till en del ifrågasättande av andra i samma sfär. Det är faktiskt ett friskhetstecken.

Genom stor bredd nås många fler i folket som kan finna det som passar dem. Energin i debatten blir starkare och åsikterna når fler. Så kan vi efterhand mota bort vänsteretablissemangen från deras kommandohöjder i samhällsdebatten.