Som upplyft vänsterdebattör har Jan Guillou länge tyckt att företagsskatterna är för låga. Men när Skatteverket upptaxerar Janne själv ”med drygt 400 000 kronor i skattetillägg för min påstådda fritidsverksamhet”, då klagar han högljutt.

Jan Guillou är urtypen för vänsteretablissemangen. Andra – andra! – ska betala mer i skatt. Själv ska de komma undan.

Solidaritet förespråkas i var och varannan mening, men det betyder alltid – alltid! – att andra ska vara solidariska och punga ut med höga skatter, inte den vänsternisse som talar högt och brett om hur viktig solidariteten är.

När Janne nu blivit upptaxerad klagar han intensivt i alla de enorma mediala megafoner han har fri tillgång till, som både Aftonbladet och Expressen.

Men Skattebetalarnas förening har tittat på hans fall, och de konstaterar att Guillou inte lär komma undan förmånsskatten Skatteverket upptaxerat honom med – om nu en sådan som Guillou behöver följa skattelagarna…

Juristerna hos Skattebetalarnas förening uttrycker ”viss förvåning över att just Jan Guillou är upprörd över förmånsbeskattningen”. De påminner om att ”han många gånger beklagat sig över att de som äger bolag beskattas för lågt, och även uttryckt att man som författare som bedriver sin verksamhet i aktiebolag med lite skatteplanering kan välja hur mycket man vill betala i skatt”.

De tillägger: ”Men den uppfattningen blir kanske mer begriplig om det faktiskt är så att Guillou i alla år gått omkring och på allvar trott att man som företagare skattefritt kan låta bolaget stå för lite vad som helst. Det kan man alltså inte”.

Skatteverket har upptäckt att det fritidshus på 174 kvm som Guillou äger via bolag kan användas till annat än att vara ”skrivarstuga”. Huset har sovrum, kök, badrum och generösa sällskapsytor som ”uppvisar tydliga likheter med en bostad”.

Till skillnad från Guillou har Skattebetalarnas förening påtalat hur bestraffande svenska skatteregler är för företagare. Exempelvis kan bönder som skaffar en fyrhjuling för att kunna laga stängsel runt får- och kohagar, bli förmånsbeskattade för att de kan använda fyrhjulingen privat (även om de registrerar den så att den inte ens får framföras på allmän väg).

Det är förmodligen okej för Guillou, så länge skatten inte drabbar Janne själv.

Så här fungerar vänstern. Det är alltid andra som ska betala, det är alltid andra som utmålas som onda när de inte vill betala högre skatt. När de kommer till dem själva, då vill man inte betala, då betyder solidaritet med fattiga ingenting – även om man själv årligen tjänar miljonbelopp på bok- och filmroyalty.

Guillou är ett skyltfönster för vänsterns hyckleri.