Greklands regering misstänker att frivilligorganisationer ingår i lukrativ människosmuggling över Medelhavet. Man misstänker också att donationer till flyktingmottagande går rakt ner i privata fickor.

Nu införs nya regler. Alla organisationer och deras anställda måste registrera sig och få tillåtelse att assistera flyktingar. Regeringen vill få ekonomisk insyn.

– Det finns många anklagelser mot att vissa volontärgrupper har ett samarbete med vissa smugglare på den turkiska sidan och att man gör business av sina verksamheter här, säger Patric Mansour som arbetat i över fyra år på Lesbos för FN och Norska flyktinghjälpen till SR.

Insamlingar i fel fickor

Till flyktingläger som Moria på ön Lesbos levereras tält, mat och andra förnödenheter. Dessutom hanteras tjänster som sophantering. Det är mycket pengar i omlopp kring för de över 20.000 personer som finns i lägret. Exempelvis bidrar EU med 5 euro per asylsökande per dag för maten, men den mat som serveras är enligt alla helt undermålig.

Regeringen misstänker också att offentliga insamlingar av pengar till asylsökanden hamnar i fel fickor och att själva insamlingarna lockar till sig fler asylsökande.

Därför har den nya liberalkonservativa regeringen i Grekland skärpt reglerna. Det blir inte lagligt att vara volontär utan tillstånd. Volontärer måste ha sina bankkonton i Grekland så att myndigheterna ser vilka belopp som rör sig i verksamheten.