Förre statsministern Fredrik Reinfeldt tjänar miljoner på goda relationer med den kommunistiska diktaturen Kina. Hans kinesiska partner var med på skandalmötet i Stockholm då Gui Minhais dotter upplevde att hon skulle hotas till tystnad.

Fredrik Reinfeldt sitter i styrelsen för ett bolag som kontrolleras av kinesiska staten och har deltagit i möten med diktaturens högt uppsatta statliga politiker och tjänstemän. Dessutom får han enligt avtal provision på bolagets vinst. Detta avslöjar Expressen.

Samtidigt som det råder diplomatisk kris mellan Kina och Sverige har vår tidigare statsminister gjort affärer med den kommunistiska diktaturen.

I sitt privata bolag dragit Reinfeldt in stora pengar. Under de senaste fem åren har intäkterna uppgått till cirka 60 miljoner kronor. Kostnaderna har varit förhållandevis små.

Reinfeldt får runt 100.000 kronor per föreläsning. Han har skrivit två böcker och är rådgivare åt den amerikanska banken Bank of America Merrill Lynch.

Mer kontroversiellt är hans samarbete med diktaturer som Kina. Han inledde för tre år sedan ett samarbete med China Development Bank, CDB, sedan han träffat dåvarande ordförande Hu Huaibang. Denna bank är en av Kinas tre statliga banker och styrs direkt från landets kommunistiska ledning.

Reinfeldt har också efter avtal med det svenska bolaget AI NGTI gått in som ledamot i styrelsen för ett Hongkong-baserat bolag som kontrolleras av den kinesiska kommunistiska regimen. 

Fredrik Reinfeldt vill inte svara på frågor om verksamheten.