På lördagen sände Ekoredaktionen i Sveriges Radio ett längre reportage där man ställer sig frågan om konservatismen är på frammarsch.

Med anledning av att Mattias Karlsson (SD) är i färd med att starta en konservativ tankesmedja intervjuar Ekoredaktionen i ett reportage ett antal röster om konservatismen och dess värden.

Små gemenskaperna

– Många partier rör sig i konservativ riktning, säger Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria och skribent i Dagen och Expressen, och fortsätter: ”Det handlar om stabilitet, ordning och gemenskap.” Detta efterfrågas eftersom många upplever en oreda i samhället.

– Jag tror att vi behöver en konservatism som tar in de små gemenskaperna, fortsätter Halldorf. ”Nationen kommer aldrig att fylla det här behovet av gemenskap.”

Socialt ansvar och tillit

– Vi behöver tydliggöra gemenskapen i Sverige. Det som är grunden för välfärdsstaten. Har vi ingen gemenskap där vi känner samhörighet finns det ingen anledning att betala skatt, och då finns det inte pengar till pensioner och välfärd, särskilt för de som har sämre förutsättningar, säger undertecknad, Dick Erixon, i min roll som chefredaktör i SD-ägda Samtiden.

– Vänstern driver normkritik och hånar allt som har med svensk samhörighet att göra, därmed undergräver man den tillit som måste finnas mellan människor utanför den närmsta familjekretsen, summerar jag.

Liberal konservatism

– När man läser Gösta Bohmans tal så talar han ofta om människans frigörelse, historiska erfarenheten av kapitalismen och länkar ihop med konservativ syn om att välfärdsstaten tränger undan individuella initiativ och småskaliga projekt och förtar människans ansvarsförmåga. Det är en väldigt liberal form av konservatism, säger Fredrik Hultman, moderat och projektledare på tankesmedjan Timbro.

Konservatismen som ideal

– Nu finns för första gången på länge ett parti som för fram konservatismen som ideal, dvs Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Är det som Dick Erixon säger att SD som driver konservatismen och påverkar de andra partierna, frågar programledaren.

– Ja, det kanske man kan säga, svarar Hinnfors. ”Eftersom Sverigedemokraterna träder fram som konservativt i sina ideologiska dokument så har man ett intresse av att föra debatten dit.”