Premiärminister Boris Johnson planerar att avskaffa TV-licensen till public service och införa en frivillig avgift.

Det svenska systemet med ”public service” i form av SVT, SR och UR och som kostar skattebetalarna mer än åtta miljarder kronor om året, har sin förebild i Storbritannien.

Den konservativa regeringen är dock inte nöjd med hur public service i BBC fungerar. Man lovade i valrörelsen i december att vidta åtgärder mot den partiskhet och andra brister som präglar mediebolaget.

Nu rapporterar Sunday Times att brittiska regering utarbetar förslag om att avskaffa licensavgiften som idag finansierar BBC, och ersätta den med en prenumerationsavgift för de som faktiskt tar del av BBC:s utbud.

– Vi bluffar inte om licensavgiften, säger en regeringskälla till tidningen.

BBC har idag hundratalet radiostationer och flera tv-kanaler och en stor websajt. Nu ska mycket skäras ner och säljas.

– De borde ha ett par tv-kanaler, några radiostationer, en rejält nedtonad närvaro på internet och lägga mer pengar och energi på World Service som ingår i kärnuppdraget, säger källan.

Premiärministern är av den bestämda uppfattningen att det finns behov av seriösa reformer.

Denna läcka kommer sedan BBC:s ordförande förra veckan försvarade TV-licensen och varnade för att en betalvägg skulle underminera BBC.

Ilskan mot hur BBC arbetar är stor på Downing Street.

– Det är upprörande att folk som bygger sig en profil på allmänhetens bekostnad försöker tillskansa sig ytterligare finansiella vinster och personliga förmåner, säger källan om anställda på BBC som blivit kända dessutom tar arvoden för att medverka i andra sammanhang.

– BBC borde omedelbart stoppa denna praxis och ge pengarna till välgörande ändamål.