Det har talats mycket om de ekonomiska aspekterna på den världsunikt stora invandringen till Sverige. Nu kommer priset i form av urholkad tillit, minskad trygghet och ökad misstro mot de styrande. Är det värt priset? De som ställt till med utvecklingen måste svara.

Under större delen av 2010-talet pumpade medier och makthavare ut budskapet att invandringen var en vinst för samhället. Många som kom sades var högutbildade och de övriga skulle kunna ta jobb inom vård- och omsorg. Kommuner på landsbygden skulle blomstra och leva upp igen.

Att det var en utopisk dröm som inte hade ett skvatt med verkligheten att göra, har inte längre varit möjligt att dölja då kommun efter kommun går med enorma underskott. De nyanlända var inte högutbildade och de kommer inte i jobb. Efter åtta år har bara 25 procent av migranterna kommit i sysselsättning (ej subventionerad av staten).

Belastningen på välfärdsstaten har blivit enorm. Svenska medborgare har fått stå tillbaka – framför allt de mest utsatta som personer med funktionsnedsättning och fattigpensionärerna. De sistnämnda är betydligt fler i Sverige än i våra nordiska grannländer som tagit emot färre migranter.

Moral och tillit ersätts av våld och anarki

De som förespråkat världens mest omfattande invandring – Reinfeldtregeringen och sedan Löfvenregeringen – talade aldrig om risken för gängkriminalitet, skjutningar, sprängningar eller om ungdomsrån med grovt förnedrande inslag.

Varför har man tigit om detta? Varje person som har några hjärnceller kan ju räkna ut att om man tar hit stora grupper från kulturer där det är normalt att man slår ihjäl grannen därför att han tillhör fel klan eller fel inriktning på islam, så får det konsekvenser för brottsligheten i Sverige.

Ändå. Dödstyst. Och justitieminister Morgan Johansson (S) har gjort allt för att dölja utvecklingen genom att förbjuda forskning om gärningsmännens härkomst. Först när kvällstidningarna började göra egna studier av dömda och hur stor andel som hade utländsk bakgrund – vilka visade på stor överrepresentation – fick Brottsförebyggande rådet starta upp forskningen som lades ner efter en rapport 2005.

Nu ojar sig kolumnister över hur de unga som utsätts för förnedrande rån och ser gärningsmännen gå fria – och därmed får klart för sig att bli pissad på och kallad ”jävla svenne” är något som politikerna rycker på axlarna åt. Man vill i vilket fall inte straffa gärningsmännen. De får några veckor bo på familjehem. Straffriheten är ett nytt övergrepp mot dessa våldsutsatta unga.

Människors hjärtan hårdnar

”Rånen riskerar att gräva kratrar i folks hjärtan”, skriver Jennifer Wegerup i Expressen idag. Men den kvällstidningen har ju själv jagat som villebråd de som vågat påpeka riskerna med den migrationspolitik som förs. Expressen är stolt över att man i årtionden som lydiga instrument för makten och med hjälp av vänsterextremister har tystat ner debatten om migrationens negativa konsekvenser.

Nu när det börjar bli försent, när man ser konsekvenserna av den kampanjjournalistik som etablissemangsmedierna ägnat sig åt, då ojar man sig. Det är inte snyggt. Vi ser en våg av hyckleri välla fram från de etablissemang som aktivt skapat den otrygghet som nu ökar.

Sverige har haft världens högsta tillit till människor i samhället som man inte själv känner. Det har varit en oerhört värdefull tillgång som givit oss stora friheter, minimal byråkrati och liten poliskår.

Allt det har Reinfeldt- och Löfvenregeringarna offrat för att få skryta men hur många miljoner migranter man tar till landet. ”Oh, vad duktiga ni är”, säger Brysselnomenklaturen och Reinfeldt och Löfven myser.

Men svenska folket får nu betala priset genom att sen sina barn förnedras medan gärningsmännen som skriker ”jävla svennar” går fria och kan söka nya offer att pissa på.

Tänk om de skyldiga kunde erkänna att man haft gruvligt fel

Tänk om de etablissemang som är skyldiga till utvecklingen kunde vara ärliga och erkänna att man haft gruvligt fel. Man har låtit sig bli hjärntvättad av ”goda” men vansinniga liberala utopier. Och nu borde man ångra sig, be om ursäkt och lägga all energi på att kasta ut alla som inte har rätt att vara här i landet, kasta ut alla som döms för brott som har fängelse i straffskalan och har annat medborgarskap än svenskt.

Det vore en första signal på att de gamla etablissemangen menar något när man beklagar utvecklingen. Men det kommer inte att ske. Man ångrar ingenting och man tänker fortsätta låta svenska folket betala med sin trygghet och sin tillit.

Det är därför det nyaste partiet i riksdagen växer. Med all rätt.