Rösträkningen är fortfarande inte klar efter nomineringsmötet i Iowa på måndagskvällen. När 71 procent av rösterna är räknade är förre vicepresidenten Joe Biden den store förloraren.

Det är jämt lopp mellan Bernie Sanders och Pete Buttigieg, som får drygt 25 procent vardera. Trea är nu Elizabeth Warren med 18 procent. Det anmärkningsvärda är att Joe Biden i nuläget bara fått 14,7 procent och därmed inte en enda delegater till Demokratiska partiets konvent. Det är konventet som utser partiets presidentkandidat som ska möta Donald Trump i höstens val.

Vad hände?

Men nyheten om väljarnas röster drunknar i skandalen om att rösträkningen fortfarande inte är klar, mer än ett dygn efter nomineringsmötena avslutades.

Nu försöker man utreda vad som gått så fruktansvärt fel och vem som bär skulden. Och föga förvånande är det politiska medarbetare i Obama-kampanjen och Hillary Clinton-kampanjen som ligger bakom det dataföretag, kallat Shadow, som skapat den app som inte fungerade på valdagen.

Man hade inte ens testkört appen med valarbetarna som skulle rapportera in valsiffrorna från de 1700 vallokalerna i delstaten Iowa. Valarbetarna skulle på valdagen ladda ner den, detta i en landsbygdsdelstat som inte har särskilt stor internetkapacitet.

För flera valfunktionärer stod bara appen och snurrade när de knappat in siffrorna. När de då försökte ringa in resultaten, kom de inte fram.

Kanske det ligger något i Donald Trumps fråga: hur ska Demokraterna kunna styra landet, om de inte ens kan styra en omröstning i sitt eget parti?