S-ministern Anders Ygeman påstod i SVT att SD-styrda kommuner inte satsar på äldreomsorgen. ”Trodde inte mina öron”, kommenterar Louise Erixon (SD) och påpekar att Sölvesborg satsat mest av allt på omsorgsverksamheterna.

I debatt med Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen påstod Anders Ygeman (S) två gånger att SD-styrda kommuner inte satsar en krona på äldre.

– Jag trodde inte mina öron igår när Anders Ygeman (S) satt i studion och ljög om att det inte satsas en enda krona på de äldre i kommunerna där SD är med och styr, säger Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

– Omsorgsnämnden var den nämnd som fick det enskilt största ökade anslaget i kommunen, meddelar hon på Facebook.

Satsningar på undersköterskor och äldrekurator

– I år ökar vi anslaget med nästan 7,8 miljoner kr för omsorgsnämnden vilket möjliggör många viktiga satsningar, inte minst på undersköterskor.

– Bland det första vi gjorde när vi tillträdde var också att anställa en särskild äldrekurator eftersom vi tar Socialstyrelsens siffror om den psykiska ohälsan i gruppen på allvar.

– Vi satsar också på den sociala verksamheten för att minska ensamheten och för att istället skapa en meningsfull tillvaro.

Kommunalrådet i prao med nattpatrullen

– Äldrepolitiken är viktig för oss och personligen är det en hjärtefråga för mig som för bara några veckor sedan valde att praoa både på särskilt boende och med nattpatrullen.

Erixon betonar att Samstyret, majoriteten som består av SD, M, KD och lokala SoL-partiet, anser att satsningarna är nödvändiga eftersom det tidigare S-styret lät denna nämnds verksamhet vara underfinansierad och ofta inte fick de medel som behövdes.

– Jag väntar mig att Anders Ygeman snarast levererar en ursäkt för sitt lögnspridande.