ANALYS. Det fruktade iranska revolutionsgardets chef Qasem Soleimani har dödats i drönarattack. Soleimani var ansvarig för mycket våld i grannländer som Syrien, Irak, Jemen och Libanon.

Iran har trappat upp angreppen mot USA sedan Trump bestämde att man ska dra tillbaka huvuddelen av sina trupper i Mellanöstern.

Det ses som ett synsvagheten i denna del av världen att dra sig tillbaka. Då ökar risken för att bli angripen. Det var därför Saddam Hussein agerade som om han hade massförstörelsevapen, även om han därmed riskerade det krig han fick, därför att han var mer rädd att avslöjas som svag ledare i regionen.

Iran attackerade oljetankers i maj, sköt ner en amerikanska drönare i juni och bombade Saudiarabiska oljefält i september. President Donald Trump höll tillbaka. Han vill inte ha ett nytt krig i Mellanöstern.

Men Iran fortsatte att angripa amerikanska intressen. Iran-stödd milis attackerade en militärbas i Irak förra veckan och dödade en amerikan och skadade flera. Nu när Iran (och förmodligen på order av Soleimani) dödat och skadat amerikaner svarade Trump i söndags med flyganfall som slog ut den iranskstödda milisens bas i Irak.

Donald Trump återhållsam

Iran fortsatte angreppen genom att skicka en folkmassa mot den amerikanska ambassaden i Bagdad. Det väckte minnen från när iranska islamister tog amerikanska diplomater som gisslan i en stormning mot ambassaden i Teheran 1979.

Amerikanska personalen var förberedd och kunde ta sig i säkerhet. Men ett angrepp på en ambassad är ett angrepp på det landets territorium.

”Spelets regler har ändrats”, förklarade USA:s försvarsminister Esper.

Donald Trump har visat stor återhållsamhet och att nu enbart slå ut hjärnan bakom den iranska aggressiva taktiken är i högsta grad en proportionerligt agerande.

Väst måste försvara sig

Det är bedrövligt att höra journalister och så kallade experter fördöma Trumps agerande, utifrån den lögnaktiga vinklingen att det är Trump som trappar upp konflikten.

Det är Iran som angriper. Trump försvarar amerikanska medborgare.

Men som vanligt ser vi hur vänstermedierna hycklar. Det var inte många veckor sedan man fortfarande fördömde Trump för att han drog tillbaka amerikanska trupper från Mellanöstern. Detta trots att samma medier och samma ”experter” fördömde George W Bush för att han inte drog tillbaka trupperna från Irak. Nu har dessa velande journalister och ”experter” bytt fot igen. Nu är det åter USA som är aggressiva och oansvariga.

Problemet med dessa medier och ”experter” är att de är fruktansvärt närsynta och bara ser den senaste händelsen, när relationer mellan stater bygger på långvariga strategier över årtionden.

Det är naturligtvis tragiskt att våldet och riskerna för storkrig ökar, men skulden kan ensidigt och mycket tydligt läggas på den aggressiva iranska regimen. Mot den har väst all rätt att försvara sig.

*
Se mer: The Atlantic i Iran Loses Its Indispensable Man, LBC i Iranian exiles ”ecstatic” Soleimani is dead, Fox News i Soleimani was responsible for 17 percent of US troops killed in Iraq war, State Department says, Daily Mail i Soleimani helped Shia militias kill hundreds of US troops, Fox News i Soleimani was actively developing plans to attack American diplomat.