Även om man arbetat i ett slitsamt yrke i 40 år kan det ge lägre pension än grundskyddet för den som inte jobbat en enda dag. Dessa skrämmande fakta avslöjas i rapport SPF Seniorerna.

Ett vårdbiträde eller en butikssäljare får flera hundralappar mindre i pension än en person med fullt grundskydd och som alltså inte behövt arbeta en dag under hela sitt liv.

– Det är helt förfärligt att det inte lönar sig mer att ha jobbat och slitit i många år, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Pensionen efter skatt, och med bostadstillägg, alltså den disponibla inkomsten, blir inte större för den som gjort ett helt arbetsliv jämfört med den som inte har arbetat alls och som därför får full garantipension och högsta möjliga bostadstillägg.

Men det är inte grundskyddet som är för högt, utan det allvarliga är att arbete inte lönar sig bättre.

– Individens prestationer under arbetslivet har alldeles för liten betydelse i pensionssystemet. Det är orimligt att över 40 års arbete ger omkring halva lönen i allmän pension, säger Eva Eriksson i Senioren.

Hennes förslag är att pensionsavgiften höjs så att pensionen förstärks för både dagens och framtidens pensionärer. Denna avgift är en del av arbetsgivaravgiften som arbetsgivarna betalar in till Skatteverket.

SPF visar också på andra konstiga effekter i nuvarande pensionssystem. Ett exempel visar hur en person som avslutar sitt lönearbete vid 64,8 år och sedan har noll inkomst till 67,7 år då denne börjar ta ut pensionen, höjer sin pension nästan lika mycket som om man jobbar dessa tre år.