En papperskasse ger 50 procent mer klimatutsläpp än en plastpåse. Ändå tänker riksdagsmajoriteten på onsdag rösta igenom en ny plastpåseskatt – för att det skulle rädda miljön.
Det Miljöpartistiska förlaget till plastpåseskatt, och som stöds av S, C, L, KD och V, har alltså en negativ påverkan på klimatet.
– Ser man det ur en klimatsynpunkt så släpper en papperskasse ut ungefär 50 procent mer klimatutsläpp och energianvändningen är ungefär dubbelt så stor för att göra en papperskasse istället för en plastpåse, säger Stig-Olof Holm, lektor i ekologi på Umeå universitet till SVT.
Han tillägger att papperspåsar dock har en annan fördel.
– Papperskassar har miljöfördelar genom att de är nedbrytbara. Om de hamnar i naturen så försvinner en papperskasse till skillnad från en plastpåse, säger Holm.
Men i Sverige hamnar få plastpåsar i naturen. Studier visar att 95 procent av plastutsläppen i världshaven kommer från endast tio flodsystem i Asien och Afrika. Detta beror till stor del på att man i berörda länder tömmer soporna i floderna. En svensk plastpåseskatt skulle inte ändra på detta.
Även alternativet med tygkasse är inte självklart miljösmart. Enligt konsumentföreningen Stockholm måste man använda en tygkasse 400 gånger innan dess miljöpåverkan blir lika låg som en plastpåse.
Plastpåseskatten kan innebära en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj, men kommer inte att göra någon nytta för miljön. Skatten blir tre kronor per bärkasse när du handlar mat i fortsättningen. Och varje frukt- och grönsakspåse beskattas med 30 öre. Det blir verklighet när den nya lagen om skatt på plastbärkassar träder i kraft 1 maj – om riksdagen så bestämmer på onsdag.