Namninsamlingen i Järfälla för att få tillstånd en folkomröstning om tiggeriförbud har nu inlämnats till kommunen för kontrollräkning.

Överlämnandet av de 1380 sidorna med över 6000 namn övervakades av både Samtiden och SVT:s utsända på plats.

Insamlingen av namn har pågått i fem månader och har involverat både vanliga medborgare som företrädare för flera politiska partier, däribland Sverigedemokraterna, Medborgerlig samling och en avhoppad vänsterpartist. Initiativtagare och organisatör har den politiskt obundna Järfällaprofilen Fredrik Grufman varit. Han är administratör för en lokal nyhetssida på Facebook med 16 000 följare, ”Varning i Järfälla”. 

I huvudsak har insamlingen gått lugnt och fredligt till men det har varit flera skärmytslingar med personer som velat störa det demokratiska arbetet.

– Vi har ju tyvärr blivit utsatta för olika kränkningar och okvädningsord från aktivister, sannolikt vänsteraktivister som har attackerat våra funktionärer på olika sätt, säger Fredrik Grufman.

– Ett exempel var ju här i höstas när en frivillig funktionär som hjälpte till att samla in underskrifter blev äggad av en känd vänsterextremist som kastade ett ägg som träffade örat och orsakade hörselnedsättning. Jag vet att det finns en polisanmälan mot gärningsmannen.

Fredrik Grufman berättar även om att enskilda personer har varit hätska mot funktionärerna men även att antisemitiska uttalanden skickats till insamlingen. 

– Men på det stora hela har mängden extremister och vänstereruptioner varit väldigt få om man ser till det stora hela. 

Om chanserna att det går igenom kommunfullmäktige är han försiktigt positiv men invänder samtidigt att det ryktats om att vissa politiker och partier i Järfälla alliansen har gjort frågan till en kabinettsfråga för att stoppa att medborgarna får folkomrösta om tiggeriet.

Det skulle i så fall göra att Sverigedemokraterna är ensamt parti att rösta för ett tiggeriförbud. Detta var även det som skedde på senaste fullmäktigemötet 13 januari. Sverigedemokraterna var då ensamt parti att rösta för den motion för ett tiggeriförbud. Alliansen röstade för att anse frågan besvarad och den rödgröna oppositionen för att avslå frågan.

Utfallet blev att fullmäktige ansåg frågan besvarades, någonting som sätter folkomröstningens framtid i osäkra vatten.